Σε εξέλιξη το πύρινο μέτωπο στα Γεράνεια Όρη

Σε εξέλιξη το πύρινο μέτωπο στα Γεράνεια Όρη

Συνεχίζει να μαίνεται η πυρκαγιά στα Γεράνια Όρη, στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, που αναζωπυρώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, με το μέτωπο της να έχει μετακινηθεί βορείως της περιοχής των Αγ. Θεοδώρων.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, οι τοπικές Αρχές προχώρησαν σε προληπτική εκκένωση των οικισμών Λεοντάρι, Νέα Πολιτεία και Κατσιβίρι, στο Λουτράκι. Επίσης εκκενώθηκε προληπτικά και κατασκήνωση στο Αλεποχώρι.

Όπως είχε εξηγήσει ο Περιφερειάρχης Π. Καλλίρης, «η απόφαση για προληπτική εκκένωση ελήφθη επειδή το μέτωπο της φωτιάς στην Κινέττα ''πέρασε'' στην Κορινθία και προκειμένου να μην υπάρξει κάποιο απρόοπτο, σε περίπτωση που αλλάξουν διεύθυνση οι άνεμοι, θελήσαμε να κινηθούμε έγκαιρα».

Όπως είχε πει, «στην περιοχή επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ μηχανήματα έργου ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες». Όσον αφορά στο άλλο μέτωπο της φωτιάς στην περιοχή Ζεμενό, κ. Καλλίρης είχε αναφέρει το απόγευμα ότι «δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές».

Αυτή τη στιγμή η φωτιά καίει παρθένο δάσος στα Γεράνια Όρη, σε σημείο όπου δεν μπορούν να επιχειρήσουν πυροσβέστες.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι σε δασική έκταση στα Γεράνεια Όρη, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχε παράσχει η πυροσβεστική, στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 74 οχήματα και 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Επιπλέον, συμμετέχουν τέσσερα εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες και έξι μηχανήματα έργου από την Περιφέρεια Αττικής, τους Δήμους Μεγαρέων, Λουτρακίου, Βάρης-Βουλιαγμένης, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με τρία μηχανήματα έργου. Παράλληλα, από πλευράς εναέριων μέσων, επιχειρούν πέντε ελικόπτερα.

Στην άλλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Καλλιτεχνούπολη του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου Αττικής και εξαπλώθηκε προς το Ν. Βουτζά και το Μάτι, συμμετέχουν για την κατάσβεσή της 190 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 12 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα με 25 εθελοντές, 23 άτομα πεζοπόρο, ενώ από αέρος επιχειρούν τρία αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Στην υπόλοιπη χώρα βρίσκονταν σε εξέλιξη κατά τη διάρκεια της ημέρας οι εξής πυρκαγιές:

- Στο Ζεμενό Κιάτου Κορινθίας όπου επιχειρούν 100 πυροσβέστες με 45 οχήματα, 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο.

- Στη θέση Μετόχι Βρυσσών στα Χανιά Κρήτης, όπου επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 27 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρο τμήμα, ενώ στην πυρκαγιά στον Πλατιανιά Χανίων επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και ένα ελικόπτερο. Σε εξέλιξη μέσα σε φαράγγι της περιοχής βρίσκεται φωτιά και στην περιοχή «Κακόπετρο» του Δήμου Πλατανιά.

- Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας, επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο και ένα ελικόπτερο.

- Τέλος, στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 2.30 τα ξημερώματα στην περιοχή Χλωμό επίσης του δήμου Λοκρών Φθιώτιδας επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 9 οχήματα.

Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές στη θέση Πανόραμα Αγίων Αποστόλων Καλάμου Αττικής, στο Σουσάκι Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας, στα Ίσθμια Λουτρακίου, και στη Λευκίμμη Σουφλίου στον Έβρο.

Σαράντα επτά αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν από τις 6 χθες το πρωί μέχρι τις 6 π.μ. της Τρίτης, με σημαντικότερη αυτή της Αν. Αττικής με 50 νεκρούς μέχρι τώρα, σύμφωνα με τις τελευταία ενημέρωση της εκπροσώπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλας Μαλλίρη.

Από αυτές τις πυρκαγιές οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο, ωστόσο οι πυκραγιές στην Αττική ήταν ολέθριες παρά την άμεση και μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Όπως είπε η κ. Μαλλίρη, οι ριπές του ανέμου έφταναν τα 9 Μποφόρ και σε συνδυασμό με την ταχύτητα εξάπλωσης της πυρκαγιάς, ειδικά στην Αν. Αττική, οδήγησαν σε αστραπιαία επέκταση στον οικιστικό ιστό με αποτέλεσμα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής να μην προλάβουν να διαφύγουν, ενώ βρίσκονταν λίγα μέτρα από την θάλασσα ή μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Διαβάστε ακόμα:

- Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Αττική