Σε εξέλιξη οι έρευνες για την υπόθεση Πετσίτη - Για παραβίαση μυστικότητας μιλάει η Αρχή

Σε εξέλιξη οι έρευνες για την υπόθεση Πετσίτη - Για παραβίαση μυστικότητας μιλάει η Αρχή

Με τις έρευνες να συνεχίζονται και τις αρμόδιες υπηρεσίες να αναζητούν τις κινήσεις λογαριασμών του Μανώλη Πετσίτη εκτός Ελλάδας, η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος αφήνει να εννοηθεί ότι το στέλεχός της που παραιτήθηκε ερευνάται για παραβίαση της μυστικότητας των ερευνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές αναζητούν τις κινήσεις του χρήματος με κατάληξη τον Μανώλη Πετσίτη στην Κύπρο και άλλες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό έχουν αποσταλεί ερωτήματα προς αντίστοιχες αρχές τρίτων χωρών για τη διερεύνηση των περιουσιακών στοιχείων όλων των εμπλεκομένων φυσικών και νομικών προσώπων στην υπόθεση της ΔΕΠΑ, με βάση και τις διώξεις που έχουν ασκηθεί, μεταξύ άλλων κατά των Λ. Λαυρεντιάδη και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου, Θ. Κιτσάκου. 

Ταυτόχρονα όμως ελέγχεται και ο Μ. Πετσίτης. Τόσο βάση της αρχικής έρευνας όσο και αυτής που ξεκίνησε μετά την παραγγελία της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Οι απαντήσεις αναμένονται από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και στη συνέχεια θα σταλούν στις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές που έχουν ήδη ανοιχτές δικογραφίες με σοβαρά κακουργήματα για την υπόθεση της ΔΕΠΑ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Μ. Πετσίτης είναι μεταξύ των προσώπων που ερευνώνται εδώ και καιρό δεδομένου ότι είχε εντοπιστεί από την αρχική έρευνα που επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με την υπόθεση ΔΕΠΑ - ELFE. 

Στο θέμα που ανέκυψε με τα δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων παρενέβη και η Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες μετά την αποκάλυψη επιστολής παραίτησης ανώτερου στελέχους της  και των καταγγελιών περί υποβάθμισής του τη στιγμή που εξελίσσονται οι έρευνες για τις ως άνω υποθέσεις, υπό την εποπτεία του. 

Με ανακοίνωσή της θέτει θέμα διαρροών πληροφοριών για τη πορεία ερευνών παρά το γεγονός πως η όλη διαδικασία διέπεται από την αρχή της μυστικότητας αφήνοντας, χωρίς όμως να το λέει ευθέως, πως το εν λόγω στέλεχός της βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Ως προς την υπόθεση της ΔΕΠΑ αναφέρει πως όσα στοιχεία είχαν περιέλθει στη διάθεσή της είχαν αποσταλεί αρμοδίως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα δείχνει ότι οι έρευνες συνεχίζονται σημειώνοντας πως εάν εντοπισθούν ύποπτα χρήματα στους λογαριασμούς των ελεγχομένων θα δεσμευθούν

Ανακοίνωση της Αρχής

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η  Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος σχετικά με την υπόθεση Πετσίτη και της ΔΕΠΑ, σημειώνει ότι οι έρευνες σε πλήρη εξέλιξη, αφήνοντας ωστόσο αιχμές για παραβίαση της μυστικότητάς τους.

«Η Αρχή Καταπολέμησης της  Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες διέπεται από μυστικότητα των ερευνών της, η οποία τους τελευταίους μήνες φαίνεται να έχει παραβιαστεί. Οι υπαίτιοι των διαρροών ερευνώνται αρμόδια.

Οι διαρροές έχουν στόχο να εξαναγκάσουν την Αρχή σε αποκαλύψεις, που ασφαλώς θα βλάψουν τις συνεχιζόμενες έρευνες.

Έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, ότι οσάκις εντοπίζονται περιουσιακά στοιχεία προσώπων που εμπλέκονται στο έγκλημα, δεσμεύονται άμεσα και χωρίς εξαίρεση ενημερώνονται σχετικά  οι αρμόδιες ανακριτικές αρχές.

Ειδικότερα, για την υπόθεση ΔΕΠΑ, οι πληροφορίες που διέρρευσαν είναι διαστρεβλωμένες, δεδομένου ότι η έρευνα συνεχίζεται, ενώ εστάλη προ μηνών ενημέρωση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με όσα στοιχεία είχαν τότε συλλεγεί. 

Εφόσον υπάρξουν νέα στοιχεία, η Αρχή θα προβεί και πάλι άμεσα στις νόμιμες ενέργειές της και εφόσον εντοπισθούν ύποπτα χρήματα στους λογαριασμούς των ελεγχομένων θα δεσμευθούν.

Τέλος τονίζουμε, ότι οι πληροφορίες εξωθεσμικής προέλευσης συνήθως είναι κακόβουλες και διαστρεβλωμένες επιδιώκοντας να πλήξουν την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της Αρχής».