Σε εξέλιξη η συζήτηση για Τουρκία – Η ελληνική δυσαρέσκεια και το σενάριο για έκτακτη σύνοδο τον Φεβρουάριο
Βρυξέλλες

Σε εξέλιξη η συζήτηση για Τουρκία – Η ελληνική δυσαρέσκεια και το σενάριο για έκτακτη σύνοδο τον Φεβρουάριο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για το θέμα της Τουρκίας στην Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε γύρω στις 9 μμ ώρα Ελλάδος και αναμένεται εξαιρετικά δύσκολη, χωρίς να αποκλείεται η νύχτα να είναι μακρά. Σύμφωνα με πληροφορίες της Politico καθώς η ελληνική πλευρά δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη από το κείμενο συμπερασμάτων, έχει πέσει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να οριστεί μια νέα, έκτακτη Σύνοδο Κορυφής το Φεβρουάριο προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας. Διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ, είχε πει νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κατά την άφιξη του στην Σύνοδο Κορυφής. Ο ίδιος αναμένεται να θέσει τους ευρωπαίους ηγέτες προ των ευθυνών τους, επικαλούμενος και το κείμενο της Συνόδου του περασμένου Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενόψει του δείπνου Ολλανδία και Αυστρία έχουν στείλει παρατηρήσεις επί του κειμένου συμπερασμάτων, ζητώντας να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις. Οσον αφορά το μέτωπο των χωρών, που είναι εναντίον των κυρώσεων, απαρτίζεται από Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία και Ουγγαρία. Υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας είναι μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία και η Δανία.

Αν και πολλές χώρες της Ε.Ε., δείχνουν να υιοθετούν τις ελληνικές αναφορές και να αναγνωρίζουν το δίκαιο της Ελλάδας, όπως και της Κύπρου, η αδυναμία επίτευξης ομόφωνης απόφασης καθιστά δύσκολη την όποια θετική εξέλιξη.

Κυβερνητικές πηγές δήλωναν από τις Βρυξέλλες πως «θα εργαστούμε για να βελτιώσουμε το κείμενο συμπερασμάτων» καθώς και ότι υπάρχουν ακόμη και σήμερα «χώρες που δεν θέλουν τις κυρώσεις».