7ος χρόνος, ημέρα 2060η
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

Σε εξέλιξη η σύσκεψη για το άνοιγμα των σχολείων - Οι δύο επικρατέστερες ημερομηνίες

Σε εξέλιξη η σύσκεψη για το άνοιγμα των σχολείων - Οι δύο επικρατέστερες ημερομηνίες

Εν αναμονή των αποφάσεων για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων εντός του Ιανουαρίου βρίσκονται μαθητές και γονείς, καθώς σήμερα το απόγευμα και μετά τη λήξη της εξ αποστάσεως σύσκεψης της Επιτροπής των ειδικών και της Νίκης Κεραμέως, αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, η βασική κατεύθυνση του υπουργείου είναι να ανοίξουν τα σχολεία βάσει του σχεδιασμού αυτού, εφ' όσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας δήλωσε χθες ότι «προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία», με την Επιτροπή Ειδικών να συνεδριάζει γι’ αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο πιο πιθανές ημερομηνίες είναι στις 8 ή 15 Ιανουαρίου.

«Τα δημοτικά είναι πολύ πιο ασφαλή. Το πότε θα ανοίξουν θα το κουβεντιάσει η Επιτροπή σήμερα», είπε το πρωί της Τρίτης ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας.

Δε μπορούμε να κάνουμε ισχυρές προβλέψεις, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ συμπληρώνοντας ότι με τα σημερινά δεδομένα, μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία. Όπως είπε, όμως, ο καθηγητής αυτό που τον φοβίζει είναι μια επιδημιολογική έκρηξη.

«Για τις 8 Ιανουαρίου πιθανόν να είναι λίγο νωρίς να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία» εκτίμησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής.

Από την πλευρά του ο Καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος τόνισε πως «αν μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 του μηνός αυτό θα είναι θετικό».

Για την συζήτηση γύρω από το άνοιγμα των σχολείων τοποθετήθηκε χθες και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Όπως είπε η υπουργός, «προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Το θέμα θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες με την επιτροπή των ειδικών».

Σημαντικό στοιχείο, ωστόσο, για τις τελικές αποφάσεις αποτελούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως θα διαμορφωθούν τις επόμενες ημέρες, μετά και την αύξηση της κινητικότητας των πολιτών, τόσο στην αγορά πριν τα Χριστούγεννα, όσο και το τετραήμερο με τα χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς, είναι ο αυξημένος αριθμός θανάτων εξαιτίας του υψηλού ιικού φορτίου που προηγήθηκε και η πίεση του συστήματος υγείας στην διαχείριση των σοβαρών περιστατικών.