ΓΔ: 897,60 -12,61 (-1,39 %)

Τζίρος: 133,63 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2014η
Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,60 -12,61 (-1,39 %)

Τζίρος: 133,63 εκατ. €   RT

Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής - Στο τραπέζι η πρόταση για πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής - Στο τραπέζι η πρόταση για πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 7.30 μ.μ. η Σύνοδος Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης των αρχηγών κρατών της ΕΕ, με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού να αποτελεί το μοναδικό θέμα συζήτησης μεταξύ των «27» της Ευρώπης και στο τραπέζι να βρίσκεται η πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. 

Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως η συζήτηση των 27 ηγετών εστιάζει στον περιορισμό για τα μη αναγκαία ταξίδια εντός και εκτός Ευρώπης, στην επιτάχυνση του εμβολιασμού καθώς και στο πιστοποιητικό εμβολιασμού μόνο ως ιατρικό έγγραφο και όχι ως ταξιδιωτικό. 

Σε ανάρτησή της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν είχε θέσει πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης τους βασικούς άξονες της συζήτησης των «27», οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από την αναχαίτιση της πανδημίας.

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε ενόψει σημαντικών συζητήσεων με τους Ευρωπαίους ηγέτες για τα επόμενα βήματα αναχαίτισης της πανδημίας. Συγκεκριμένα:

  • Επιτάχυνση της διαδικασίας εμβολιασμών
  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού
  • Αντιμετώπιση των διαφόρων μεταλλάξεων του κορονοϊού
  • Υποστήριξη γειτονικών χωρών με εμβόλια

Τι θα ζητήσει στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυρ. Μητσοτάκης

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής θα τονίσει όσον αφορά τα εμβόλια ότι πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την συζήτηση των αιτήσεων για την έγκριση εμβολίων, τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αδειοδότησης, όπως το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επίσης θα αναπτύξει την πρότασή του για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για να απαλλαγούν όσοι Ευρωπαίοι πολίτες εμβολιάζονται τόσο από την υποχρέωση τεστ πριν από κάθε ταξίδι, όσο και από την υποχρεωτική καραντίνα στα κράτη που φτάνουν, να περιοριστούν οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και να διευκολυνθεί η μετακίνηση από Κράτος σε Κράτος.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης το μεσημέρι της Πέμπτης, «ενδεχόμενη εφαρμογή της πρότασης αυτής όχι μόνο δεν θα προσθέσει κανέναν περιορισμό, αλλά αντίθετα θα βοηθήσει όλους τους ευρωπαίους πολίτες να απαλλαγούν από τους σημερινούς δύσκολους περιορισμούς στις μετακινήσεις τους.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα τονίσει την ανάγκη προς τις εταιρείες να είναι απολύτως συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα για τα οποία έχουν δεσμευτεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις παραδόσεις εμβολίων το πρώτο τρίμηνο του 2021 ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς. Μια παρατήρηση που έρχεται την ώρα που η Pfizer ανακοινώνει νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων προς την Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμα:

- Σύνοδος Κορυφής: Στο τραπέζι το ενιαίο πιστοποιητικό και ο ρυθμός παραδόσεως εμβολίων