Σε εξέλιξη η συνάντηση ΕΕ - Τουρκίας στη Βάρνα

Σε εξέλιξη η συνάντηση ΕΕ - Τουρκίας στη Βάρνα

Ξεκίνησε στη Βάρνα η συνάντηση ΕΕ-Τουρκίας, μεταξύ του Προέδρου της ΕΕ, Donald Tusk, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker και του Τούρκου Προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Boyko Borissov.

Ο Τούρκος Πρόεδρος προσήλθε στη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, με τον υπουργό αρμόδιο για θέματα ΕΕ, Omer Celik και με τον υπουργό Ενέργειας Berat Albayrak.

Η Τουρκία διατηρεί τον στρατηγικό στόχο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος Erdogan, λίγες ώρες πριν τη σύνοδο στη Βάρνα, προσθέτοντας ότι κατά καιρούς έχουν υπάρξει εντάσεις στις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας, ωστόσο αυτές οι σχέσεις είναι εδραιωμένες και ξεπερνούν τα εμπόδια που αναπτύσσονται.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, o Τ. Erdogan τόνισε επίσης ότι περιμένει τη στήριξη της Ε.Ε. όσον αφορά στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, ενώ υπενθύμισε ότι μόνο ένα μικρό μέρος των χρημάτων που είχε υποσχεθεί Ευρώπη στην Τουρκία για το μεταναστευτικό, έχει αποδεσμευτεί έως τώρα.

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες αναμένεται να κινηθούν λίγο πολύ στη γραμμή των αποφάσεων της προχθεσινής Συνόδου Κορυφής. Ωστόσο, ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει ο Τούρκος πρόεδρος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Tusk και Juncker θα θέσουν το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, όπως ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την απερίφραστη καταδίκη του στις συνεχείς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος, ενώ υπογράμμισε την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα.

Παράλληλα, κάλεσε επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο.

Επίσης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την τουρκική εισβολή στο Αφρίν της Συρίας, ενώ έκαναν ρητή αναφορά στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών, ζητώντας την απελευθέρωσή τους. 

Η συνάντηση «δεν θα είναι εύκολη» προέβλεψε πριν από δύο μέρες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, ενώ ο κ. Juncker δήλωσε ότι πηγαίνει στη Βάρνα με «ανάμεικτα συναισθήματα». Ο Πρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι τα προβλήματα με την Τουρκία μεγαλώνουν, ωστόσο, υπάρχει ένας «ειλικρινής» και «ανοιχτός» διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, ο οποίος πρέπει να συνεχιστεί. Το γεγονός πάντως και μόνο ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο είναι θετικό και έχει μεγάλη σημασία, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.