Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση Μerkel - Schulz στη Γερμανία

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση Μerkel - Schulz στη Γερμανία

Η σύσκεψη γίνεται υπό τον πρόεδρο της χώρας Frank-Walter Steinmeier, ο οποίος έχει διαδραματίσει καθοριστικό διαμεσολαβητικό ρόλο για να γίνουν επαφές ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες.

Σε εξέλιξη είναι στο Βερολίνο η πρώτη διερευνητική συνάντηση ανάμεσα στη Χριστιανοδημοκράτη καγκελάριο Angela Merkel, τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Martin Schulz και τον αρχηγό των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, Horst Seehofer, για το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.

Η σύσκεψη γίνεται υπό τον πρόεδρο της χώρας Frank-Walter Steinmeier, ο οποίος έχει διαδραματίσει καθοριστικό διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στις τρεις παρατάξεις, καθώς θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών και την παράταση της πολιτικής αβεβαιότητας στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Οι επαφές είναι δύσκολες διότι σημαντικό μέρος του SPD θέλει να αποφύγει νέα συγκυβέρνηση με το μπλοκ της κ. Merkel. «Το να μην θέλεις να κυβερνήσεις τη Γερμανία δεν είναι τόσο κακό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Κάρστερ Σνάινερ, πριν το διερευνητικό ραντεβού.

Ο ίδιος ο κ. Schulz ήταν αρχικά κατηγορηματικά αντίθετος σε νέα συνεργασία με την κ. Merkel, όμως υπό την πίεση του κ. Steinmeier και ορισμένων στελεχών του κόμματός του υποχρεώθηκε να δεχτεί τις συζητήσεις.

Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Schulz έχει στείλει πιο θετικά μηνύματα, λέγοντας πως το SPD έχει επίγνωση των ευθυνών του προς τη χώρα. Έχει διευκρινίσει όμως ότι κάθε πρόταση για συμμετοχή σε κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να εγκριθεί από τη βάση του κόμματος.

Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από το γεγονός ότι ο κ. Seehofer αντιμετωπίζει εσωκομματικές εκλογές τη Δευτέρα, καθώς ένα μέρος της παράταξής του θέλει να τον ανατρέψει ενόψει των τοπικών εκλογών στο κρατίδιο της Βαυαρίας το επόμενο έτος.

Η σημερινή συνάντηση έρχεται στον απόηχο της «τρικυμίας» που προκάλεσε ανάμεσα στους πιθανούς εταίρους η απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Christian Schmid – ο οποίος ανήκει στους Χριστιανοκοινωνιστές– να υπερψηφίσει την ανανέωση της ευρωπαϊκής άδειας για το αμφιλεγόμενο φυτοφάρμακο glyphosate, αγνοώντας ενστάσεις της Σοσιαλδημοκράτη υπουργού Περιβάλλοντος Barbara Hedrics.

Η κ. Μerkel επέκρινε τον υπουργό της, λέγοντας πως οι πράξεις του «δεν ήταν σύμφωνες με τις οδηγίες που είχαν δοθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε πριν από λίγο το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, δεν έχει γίνει καμία διαρροή σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στην συνάντηση, θεωρείται ωστόσο ότι θα διαρκέσει αρκετά, ενώ οι τρεις αρχηγοί αναμένεται αύριο το πρωί να ενημερώσουν τα κομματικά όργανα, προκειμένου να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους. Όπως επισημάνθηκε στο ZDF, ο Ομοσπονδιακός πρόεδρος Steinmeier δεν θα θέσει κάποια προθεσμία στους τρεις αρχηγούς, ωστόσο εάν η αποψινή συνάντηση αποτύχει, δεν θα ορίσει νέα.

Σήμερα πάντως το Οικονομικό Συμβούλιο του CDU ζήτησε από την ηγεσία του κόμματος να εξετάσει την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας υπό την Angela Merkel και να εγκαταλείψει τα σχέδια για «μεγάλο» συνασπισμό, με το επιχείρημα ότι το SPD, προκειμένου να συμμετάσχει, θα επιβάλει πολύ υψηλά ανταλλάγματα στην κοινωνική πολιτική.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και skai.gr