Σε εξέλιξη η «μίνι» Σύνοδος κορυφής για το μεταναστευτικό

Σε εξέλιξη η «μίνι» Σύνοδος κορυφής για το μεταναστευτικό

Στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας βρίσκεται το μεταναστευτικό ζήτημα καθώς 16 Ευρωπαίοι ηγέτες κάθονται σήμερα στο διαπραγματευτικό τραπέζι στις Βρυξέλλες για να αναζητήσουν νέους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος που έχει διχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, προσερχόμενοι στη «μίνι» Σύνοδο εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς τις τελευταίες μέρες είναι εμφανές οι εντάσεις μεταξύ των κρατών.

Η συνάντηση αυτή διοργανώθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με φόντο, ωστόσο, τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Άγγελα Μέρκελ με αφορμή το μεταναστευτικό και τα οποία απειλούν ακόμα και να ρίξουν την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε δώσει μια άτυπη προθεσμία για την επίτευξη συμβιβασμού στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του Κοινού Συστήματος Ασύλου, συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού του Δουβλίνου, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής πριν από το καλοκαίρι, στις 28 και 29 Ιουνίου. Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται πλέον σχεδόν απίθανο, καθώς οι χώρες του Βορρά επικεντρώνονται στον περιορισμό των λεγόμενων δευτερογενών μεταναστεύσεων, ενώ οι χώρες πρώτης υποδοχής ζητούν μεγαλύτερη βοήθεια στη διαχείριση των εισροών και μια πιο δίκαιη κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Προσερχόμενη στην αίθουσα η γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε πως «ένα μεγάλο μέρος των σημερινών συζητήσεων θα αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων και το πώς θα μειώσουμε την παράτυπη μετανάστευση στην Ευρώπη».

«Θα υπάρξει επίσης συζήτηση για τη δευτερεύουσα μετανάστευση, πώς θα αντιμετωπίσουμε δίκαια ο ένας τον άλλον μέσα στον χώρο Σένγκεν, πώς θα μπορέσουμε να βρούμε μια εύλογη ισορροπία», δήλωσε ακόμη η Μέρκελ και πρόσθεσε:

«Τα συζητούμε αυτά ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όμως γνωρίζουμε ότι δυστυχώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα έχουμε μια πλήρη λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα. Γι'' αυτό θα υπάρξουν διμερείς και τριμερείς συμφωνίες για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον - δεν θα περιμένουμε πάντα και τα 28 μέλη, αλλά θα σκεπτόμαστε τι είναι σημαντικό σε ποιόν. Αυτή η αναζήτηση ενός ''modus vivendi'' και η συνέχιση της δουλειάς για να έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση βρίσκεται στο κέντρο των σημερινών συνομιλιών. Η δουλειά θα συνεχιστεί τις ερχόμενες ημέρες. Σήμερα είναι μια συμβουλευτική συνάντηση εργασίας. Είναι μια πρώτη ανταλλαγή, τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Για το αν όμως μπορούμε να έχουμε διμερείς και τριμερείς συμφωνίες μέσα στις ερχόμενες ημέρες, η συνάντηση αυτή είναι πολύ σημαντική».

Εμ. Μακρόν: Η Γαλλία δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα πως η Γαλλία «δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν» στο ζήτημα των μεταναστών διότι είναι «φέτος η δεύτερη χώρα υποδοχής αιτούντων άσυλο» - μια απάντηση στις επικρίσεις της Ρώμης για τη γαλλική θέση.

«Να μην ξεχνάμε ποτέ τις αξίες μας, θα είμαι ασυμβίβαστος στο σημείο αυτό», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος κατά την άφιξή του στην ευρωπαϊκή μίνι σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό.

Τζ. Κόντε: Να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό με τρόπο διαρθρωτικό

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, προσερχόμενος σήμερα στην άτυπη μίνι Σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών για το προσφυγικό, δήλωσε ότι η Ιταλία θα παρουσιάσει μια νέα πρόταση για το άσυλο και τη μετανάστευση.

Όπως ανέφερε ο Κόντε, η ιταλική πρόταση αφορά, ουσιαστικά την κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου, ο οποίος, όπως είπε, είναι βασισμένος σε μια λογική «εκτάκτου ανάγκης». Η Ιταλία, τόνισε, επιθυμεί να αντιμετωπίζει το προσφυγικό πρόβλημα με τρόπο διαρθρωτικό.

Σ. Μισέλ: Το σημαντικό είναι ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

«Το σημαντικό για το Βέλγιο είναι ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, είναι μια προϋπόθεση για να είναι ασφαλής η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων στη ζώνη Σένγκεν», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ κατά την άφιξή του στην άτυπη μίνι σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών για το μεταναστευτικό.

«Το δεύτερο σημαντικό σημείο σήμερα είναι να καταστήσουμε σαφές ποιες είναι οι εν δυνάμει προϋποθέσεις για τη δημιουργία χότσποτ και κέντρων υποδοχής βάσει του διεθνούς δικαίου. Το τρίτο σημείο είναι πως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια συμφωνία για το Δουβλίνο για να εγγυηθούμε αλληλεγγύη και ευθύνη», δήλωσε ακόμη ο βέλγος πρωθυπουργός.

Π. Σάντσεθ: Είμαστε προσηλωμένοι σε μια ευρωπαϊκή λύση για το μεταναστευτικό

Η Ισπανία είναι δεσμευμένη σε μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην παράτυπη μετανάστευση, δηλώνει ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Pais που δημοσιεύεται σήμερα, μερικές ώρες πριν από τη συνάντηση ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες για μια άτυπη σύνοδο πάνω στο θέμα αυτό.

«Δεν μπορεί να υπάρξει μονομερής απάντηση. Με το Aquarius κάναμε μια χειρονομία αλληλεγγύης, όμως μια ανθρωπιστική κρίση είναι ένα πράγμα και η μεταναστευτική πολιτική ένα άλλο. Και αυτή η μεταναστευτική πολιτική πρέπει να έχει μια κοινή, ευρωπαϊκή απάντηση», δήλωσε ο Σάντσεθ.