Σε ετοιμότητα για νέα μέτρα στην Αττική - Το τρίπτυχο μάσκες, αποστάσεις, περιορισμοί

Σε ετοιμότητα για νέα μέτρα στην Αττική - Το τρίπτυχο μάσκες, αποστάσεις, περιορισμοί

Σενάριο όχι προς το παρόν ορατό είναι το lockdown. Αντιθέτως η κυβέρνηση είναι σε ετοιμότητα για την περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων στην Αττική, όπου και εστιάζεται το πρόβλημα.

Οι εισηγήσεις των ειδικών είναι πολλές. Από περαιτέρω περιορισμούς στις μετακινήσεις έως μια ακόμη μείωση του ωραρίου των καταστημάτων εστίασης, εφόσον απαιτηθεί, με έμφαση σε γειτονιές της Αθήνας όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο, όπως στο κέντρο της Αθήνας. Σε κάθε περίπτωση το τρίπτυχο πάνω στο οποίο βασίζεται ο σχεδιασμός είναι μάσκες, τήρηση των αποστάσεων και στοχευμένα περιοριστικά μέτρα. Κρίσιμος παράγοντας επίσης είναι η αντοχή του συστήματος υγείας, το οποίο ναι μεν ενισχύεται, ωστόσο η συμπεριφορά τους μέσα στις επόμενες ημέρες θα κρίνει και την ενεργοποίηση των περαιτέρω μέτρων. 

Σήμερα, όπως συμβαίνει συστηματικά τα Σαββατοκύριακα, τα κρούσματα κορονοιού στην χώρα μας ήταν χαμηλότερα από τις προηγούμενες ημέρες. Διαγνώστηκαν 218 το τελευταίο 24ωρο, 39 από τα οποία συνδέονται με γνωστές συρροές. Κατά το ίδιο διάστημα, καταγράφονται τρεις ακόμη θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από την covid-19 στην Ελλάδα να ανέρχονται σε 379, ενώ οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ παραμένουν 68. Η Αττική καταγράφει 118 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, διατηρώντας την αρνητική πρωτιά των τελευταίων εβδομάδων, ενώ 43 μολύνσεις που εντοπίστηκαν είναι εισαγόμενες.

Ο Σεπτέμβριος αναμένεται να κλείσει για την Αττική με περίπου 4.000 κρούσματα, αριθμός διπλάσιος εκείνων του Αυγούστου. Σαν ποσοστό επί του συνολικού αριθμού κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας (περίπου 17.500), αντιστοιχεί σε άνω του 20% με αυξητική τάση. Η εβδομάδα που ξεκινά από αύριο είναι κρίσιμη, ωστόσο η απόφαση που ελήφθη προ ημερών, για διακοπή λειτουργίας των περιπτέρων και των μίνι μάρκετ από τα μεσάνυχτα είναι ενδεικτική της φιλοσοφίας για περιορισμό της κίνησης. Στην ίδια λογική, αυτής του περιορισμού των συναθροίσεων στις πλατείες, κινούνται και κάποιες από τις υπόλοιπες εισηγήσεις που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση.

Εννοείται ότι τα τριψήφια νούμερα, με ένα μέσο όρο πάνω από τα 300, που καταγράφονται στα ημερήσια κρούσματα από την 1η Αυγούστου, είναι απόρροια της αύξησης των διενεργούμενων εξετάσεων. Ενώ τον Μάρτιο διενεργούνταν περίπου 800 μοριακές εξετάσεις ημερησίως, αυτές τον Αύγουστο ξεπέρασαν τις 15.000. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Μάρτιο η Ελλάδα διενήργησε 1,61 τεστ ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο αντίστοιχος δείκτης ήταν 11,46 στη Γερμανία. Έκτοτε και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, η Ελλάδα έφτασε να πραγματοποιεί συνολικά 91,8 τεστ ανά 1.000 κατοίκους, ξεπερνώντας χώρες όπως η Ιταλία (85,35) και η Τσεχία (85,20), παραμένοντας ωστόσο ακόμη κάτω από την Γερμανία (147,80).

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των σημερινών κρουσμάτων όπως αυτή δημοσιοποιήθηκε από τον ΕΟΔΥ σήμερα είναι ως εξής:

- 39 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 118 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 28 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης 

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς 

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

- 5 κρούσματα στη  Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές 

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου

- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 4 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Η διάμεση ηλικία των 68 ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι τα 70 έτη. Οι 16 (23.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 200 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πλέον 17.444, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες. Τα 2825 (16.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7242 (41.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Από τους 379 θανάτους, οι 142 (37.5%) αφορούν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.