Κρούσματα : Σε ένα μήνα αυξήθηκαν 56%, ασυμπτωματικοί ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Σε ένα μήνα αυξήθηκαν 56%, ασυμπτωματικοί ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Η σταθερή και όχι ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν σημάδια ύφεσης, ανησυχεί τους ειδικούς. Σε ένα μήνα, ο εβδομαδιαίος αριθμός κρουσμάτων έχει αυξηθεί από τα 1.563 κατά το διάστημα 5-100 Σεπτεμβρίου, στα 2.432 κατά την εβδομάδα 3-9 Οκτωβρίου.

Συρροές σε κλειστές δομές, γηροκομεία, συγχρωτισμός σε πλατείες, μη τήρηση της μάσκας, είναι οι αιτίες. Το γεγονός ότι ναι μεν τις τελευταίες εβδομάδες δεν αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό, αλλά και ότι ο ημερήσιος αριθμός παραμένει σταθερά στα 300-350 δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος.

Από την μια πλευρά οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για τον έλεγχο της πανδημίας, ωστόσο από την άλλη δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο η πανδημία να εξελιχθεί ραγδαία. Και να βρεθούμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες αντιμέτωποι με ένα πολλαπλάσιο αριθμό κρουσμάτων των σημερινών. Σε αυτή την δυσκολότερη όπως φαίνεται φάση σε σύγκριση με την πρώτη, κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζουν οι ασυμπτωματικοί. Ποσοστό που εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 30%-50%, αλλά μελέτες στο εξωτερικό το ανεβάζουν ακόμη και στο 70%-80%. 

Ο βαθμός της σοβαρότητας του δεύτερου κύματος αποτυπώνεται στον δείκτη που μετρά το σύνολο των νέων κρουσμάτων ανά 14ήμερο σε αναλογία 100.000 πληθυσμού. Ο δείκτης αυτός έχει φτάσει ήδη «στο κόκκινο», και ο μέσος όρος του για την Ευρώπη είναι σήμερα στα 130,6 νέα κρούσματα, με τον μέγιστο κίνδυνο να ξεκινά από τα 120 περιστατικά. Μάλιστα, έχει καταγραφεί χώρα με τον δείκτη να υπερβαίνει τα 319 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα δύο εβδομάδων. Στην Ελλάδα, ο δείκτης αυτός σύμφωνα με τα στοιχεία του 14ημέρου, βρίσκεται στο 48,75 ανά 100.000 πληθυσμού πλησιάζοντας το υψηλό επίπεδο που ξεκινά από τα 60 κρούσματα το 14ήμερο.

Συνεχής πίεση στο ΕΣΥ

Στο μέτωπο των ΜΕΘ, ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει σχεδόν δεκαπλασιαστεί σε σύγκριση με τα μέσα του καλοκαιριού, καθώς από τον Αύγουστο ο σχετικός δείκτης άρχισε να κινείται σταθερά ανοδικά, χωρίς να «φρενάρει». Στις 27 Σεπτεμβρίου, οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 68, στις 30 του ίδιου μηνός σε 78, στις 2 Οκτωβρίου είχαν αυξηθεί σε 85, στις 6 Οκτωβρίου σε 87 και χθες ανακοινώθηκαν 93.

Από τους διασωληνωμένους, ένα σχεδόν 70% νοσηλεύονται σε ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής, γεγονός που δείχνει και την ανισομερή επιβάρυνση, με το λεκανοπέδιο να βρίσκεται συντριπτικά στο επίκεντρο της πανδημίας. Αυτό αποτυπώνουν άλλωστε για μια ακόμη φορά και τα χθεσινά στοιχεία, με τα 141 από τα κρούσματα (επί συνόλου 280) να εντοπίζονται στην περιφέρεια της πρωτεύουσας.