Σε ελληνική υφαλοκρηπίδα το Οruc Reis - Όλο και πιο κοντά στο σύμπλεγμα της Μεγίστης προχωρά η Τουρκία

Σε ελληνική υφαλοκρηπίδα το Οruc Reis - Όλο και πιο κοντά στο σύμπλεγμα της Μεγίστης προχωρά η Τουρκία

Στην περιοχή που έχει δεσμεύσει για έρευνες πλέει από το απόγευμα το Oruc Reis με κατεύθυνση νοτιοδυτικά, κλειστούς τους πομπούς και συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Στην σκιά της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χ.Μάας στην Αθήνα και ενώ το τουρκικό υπ. Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι το Oruc Reis βρίσκεται απολύτως εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες από εκεί που τις είχε σταματήσει, η 4η αυτή παράνομη Navtex δείχνει ότι η Άγκυρα μεταφέρει την περιοχή ερευνών όλο και πιο κοντά στο σύμπλεγμα της Μεγίστης.

Δεσμεύει περιοχή βορειότερα απ' ότι οι προηγούμενες 3 Navtex που είχαν αφετηρία τις 10 Αυγούστου ακολουθώντας μια τακτική να έρχεται ολοένα και πιο κοντά στο σύμπλεγμα της Μεγίστης, δηλαδή πολύ κοντά στα ελληνικά χωρικά ύδατα, φτάνοντας μάλιστα στα 6,5 ναυτικά μίλια.

Τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων παρακολουθούν από την πρώτη στιγμή μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι οι κυρώσεις παραμένουν στο τραπέζι και ήρθε η ώρα η Ευρώπη να λάβει αποφάσεις. Στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και Παρασκευής η κυβέρνηση πρόκειται να θέσει την τουρκική προκλητικότητα, τις νέες παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας, ενώ αύριο φτάνει στην Αθήνα ο γερμανός υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας. Ο πρωθυπουργός θα του θέσει το θέμα Τουρκία, υπό το φως των νέων εξελίξεων για τις οποίες ενημερώθηκε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. 

Νωρίτερα, τον δρόμο της κλιμάκωσης επέλεξε  η Άγκυρα καθώς με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι το Oruc Reis βρίσκεται απολύτως εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες από εκεί που τις είχε σταματήσει.

Το τουρκικό πλοίο συνεχίζει να πλέει σε διεθνή ύδατα, υπερκείμενα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ευρισκόμενο στην περιοχή την οποία παράνομα έχει δεσμεύσει η Άγκυρα. «Είναι απαράδεκτο (σ.σ. η Ελλάδα) να εναντιώνεται στην Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο και επιχειρεί 15 χιλιόμετρα από την τουρκική ενδοχώρα», ανέφερε νωρίτερα η  Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς της Αθήνας ως «αβάσιμους και μακριά από το Διεθνές Δίκαιο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

«Το πλοίο Oruç Reis ξεκίνησε τις σεισμικές ερευνητικές του δραστηριότητες από εκεί που σταμάτησε μετά από ένα μήνα εργασίες συντήρησης και επισκευής. Αυτές οι δραστηριότητες, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 22 Οκτωβρίου 2020 βρίσκονται εντελώς εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, 15 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο πεδίο της Τουρκίας ενώ ηπειρωτική Ελλάδα είναι 425 χιλιόμετρα μακριά.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε τις αντιρρήσεις του στη δήλωσή του επί του θέματος σήμερα, προβάλλοντας αβάσιμους ισχυρισμούς ασυμβίβαστους με το διεθνές δίκαιο. Είναι απαράδεκτο να αντιτάσσονται στη χώρα μας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτή της Ανατολικής Μεσογείου, να λειτουργεί 15 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα.

Αυτή η αντίρρηση βασίζεται στους ισχυρισμούς της μαξιμαλιστικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ελλάδας, που ενσωματώνονται στο χάρτη της Σεβίλλης. Ωστόσο, έχει ανακοινωθεί από την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι ο χάρτης της Σεβίλλης είναι νομικά άκυρος.

Όπως ισχυρίζεται η Ελλάδα, το γεγονός ότι το νησί Meis (Καστελόριζο) δημιουργεί 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής δεν συμβιβάζεται ούτε με το διεθνές δίκαιο ούτε με τις διεθνείς δικαστικές αποφάσεις. Στην πραγματικότητα, η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτές οι απαιτήσεις είναι μαξιμαλιστικές. Η προσδοκία μας από την Ελλάδα είναι ότι θα αποσύρει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, οι οποίες ενσωματώνονται στο χάρτη της Σεβίλλης, θα θέσει τέρμα στις ασκήσεις και τις στρατιωτικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και θα μπουν σε ειλικρινής διάλογος μαζί μας, ειδικά διερευνητικές συνομιλίες».

Χ. Ακάρ: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα πλοία μας

Στις νέες έρευνες του σκάφους Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε την Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος τόνισε πως η χώρα του έχει «δικαιοδοσία  στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο από τον ΟΗΕ», ενώ σημείωσε πως το πολεμικό ναυτικό της γειτονικής χώρας θα παρέχει κάθε προστασία συνοδεύοντας τα ερευνητικά σκάφη όπου χρειαστεί.

«Το Πολεμικό Ναυτικό μας θα παρέχει την απαραίτητη προστασία συνοδεύοντας τα ερευνητικά σκάφη μας όπου χρειάζεται. Το Oruc Reis συνεχίζει τις προγραμματισμένες δραστηριότητές του», ανάφερε χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε πως «Έχουμε δικαιοδοσία  στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο από τον ΟΗΕ. Αυτό δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Οι Έλληνες κάνουν τα πάντα για να αυξήσουν την ένταση».

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα , στο ίδιο μήκος κύματος, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας  Φατίχ Ντονμέζ με μήνυμά του στο Twitter, ανέφερε ότι «η συντήρηση του σεισμικού ερευνητικού πλοίου μας Oruc Reis ολοκληρώθηκε. Το πλοίο μας ξεκίνησε με σκοπό να κάνει την ακτινογραφία της Μεσογείου. Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε, να σκάβουμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας. Αν υπάρχει (φυσικό αέριο) σίγουρα θα το βρούμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος τόνισε πως ο Τούρκος πρόεδρος έχει κάνει σαφές πως «η Τουρκία δεν το σκάει ποτέ από το τραπέζι».

Πιο αναλυτικά, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (AKP), με αναρτήσεις του στα social media ανέφερε πως «στο θέμα της προστασίας των εδαφών μας, της Γαλάζιας Πατρίδας μας και των αιθέρων μας είμαστε το πιο αποφασισμένο έθνος. Όσοι θέλουν να διαπραγματευτούν είμαστε το καλύτερο κράτος για να διεξάγει κάποιος διαπραγματεύσεις. Αλλά δεν κάνουμε παραχωρήσεις σε όσους επιδιώκουν την επιβολή. Στο πλαίσιο αυτών των αρχών λέμε "ειρήνη στο σπίτι, ειρήνη στον κόσμο"».

Παράλληλα, ο κ. Τσελίκ συμπλήρωσε πως «ο πρόεδρός μας δηλώνει ότι "δεν είμαστε ποτέ η πλευρά που το σκάει από το τραπέζι. Είμαστε έτοιμοι για όσους θέλουν να λύσουν τα προβλήματα μέσω της διπλωματίας". Αλλά σε όσους καταφεύγουν σε απειλές, δεν έχουμε ούτε ένα βότσαλο, ούτε μία σταγόνα νερό να τους χαρίσουμε».

Τέλος, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ανέφερε ότι είναι υπέρ του win-win σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, κάνοντας παράλληλα λόγο για διπλωματική… δεινότητα της Τουρκίας.

«Η φιλία μας είναι πολύτιμη. Είμαστε πάντα υπέρ του "win-win" στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους φίλους μας. Αλλά αντιμετωπίζουμε αντίστοιχα πάντα όσους αποφεύγουν το τραπέζι και καταφεύγουν σε απειλές και επιθέσεις στο πεδίο. Όσοι θέλουν να λύσουν τα προβλήματα με την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Τουρκία ως κράτος διαθέτει υψηλή διαπραγματευτική δεινότητα. Όπως επίσης διαθέτει αντίστοιχη δύναμη για να προστατεύσει τα δικαιώματά της έναντι όσων την απειλούν αντί να προάγουν τη διπλωματία», σημείωσε.