Σε εφαρμογή το νέο σχέδιο της ΕΛΑΣ - 13 προσαγωγές την πρώτη μέρα
Εξάρχεια

Σε εφαρμογή το νέο σχέδιο της ΕΛΑΣ - 13 προσαγωγές την πρώτη μέρα

Σε εφαρμογή τέθηκε από εχθές Τετάρτη το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της αστυνομίας για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας στα Εξάρχεια, με την προσαγωγή 13 ατόμων. Μεταξύ άλλων, το σχέδιο προβλέπει λιγότερους αστυνομικούς και περισσότερη αστυνόμευση, ενώ στην περιοχή θα παραμείνουν μόνο δύο διμοιρίες των ΜΑΤ (στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη και στο υπουργείο Πολιτισμού). 

Κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής, προσήχθησαν δεκατρία άτομα, πέντε το πρωί και οκτώ το απόγευμα και συνελήφθη ένα άτομο για ναρκωτικά. Συνολικά συμμετείχαν τέσσερις τετράδες πεζών περιπολιών, τέσσερις ομάδες ΔΙΑΣ, τέσσερις ομάδες της ΔΡΑΣΗ, δύο ΟΠΚΕ, δώδεκα αστυνομικοί με σκούτερ, δύο τροχονόμοι και δύο ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι.

Από αέρος εικόνα της περιοχής έδιναν δυο drones, ένα το πρωί και ένα το απόγευμα.  Θα πρέπει να σημειώσουμε πως στις 11 το βράδυ οι πεζές περιπολίες θα αντικαθίστανται από δυο ομάδες ΟΠΚΕ και δυο ομάδες ΔΡΑΣΗ, ενώ από μια διμοιρία των ΜΑΤ θα βρίσκεται έξω από το υπουργείο Πολιτισμού και στην Χαριλάου Τρικούπη, ενώ αποσύρεται τελείως η διμοιρία που βρισκόταν στην πλατεία Εξαρχείων.

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο 

Σύμφωνα με το σχέδιο, στα Εξάρχεια καθημερινά θα περιπολούν, πεζοί και εποχούμενοι, 90 αστυνομικοί συνολικά (30 ανά βάρδια), από τις Ομάδες Πρόληψης Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ), ΔΙΑΣ, «Δράση», Δίωξης Ναρκωτικών, Τμήματος Αλλοδαπών και της Τροχαίας. Παράλληλα, θα υπάρχουν και αστυνομικοί σκύλοι, ενώ drone της ΕΛΑΣ θα μεταδίδει συνεχώς εικόνες στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά τα ΜΑΤ, προβλέπεται ότι θα απομακρυνθούν από τα Εξάρχεια στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ενώ διμοιρίες θα βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία μόνο τις βραδινές ώρες, εκτός και εάν κριθεί αναγκαία η επέμβασή τους σε ειδικές περιπτώσεις. Σύμφωνα με το skai.gr, δύο διμοιρίες θα παραμένουν, από τις απογευματινές ώρες και μετά, έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ επί της Χαριλάου Τρικούπη και στο υπουργείο Πολιτισμού.