Σε απόσταση αναπνοής από τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε απόσταση αναπνοής από τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών

Με την επίτευξη νέων υψηλών από τις 24 Φεβρουαρίου του 2020 όταν η ελληνική αγορά κατέρρεε υπό το βάρος των ανησυχιών για την πανδημία του κορονοϊού, ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση το ελληνικό Χρηματιστήριο, τερματίζοντας στις 891,69 μονάδες μια ακόμη ανοδική εβδομάδα που της απέφερε συνολικά κέρδη 1,88% έναντι του κλεισίματος της περασμένης Πέμπτης. 

 Με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά συνεχίστηκε η μεστή ανοδική κίνηση στο χρηματιστήριο Αθηνών, και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε θετικός για 5η συνεχόμενη και 9η στις 10 συνεχόμενες συνεδριάσεις, υπενθυμίζοντας ότι διανύσαμε την 9η στις 10 συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες. Η μετοχή της Alpha Bank λειτούργησε για άλλη μια συνεδρίαση ως οδηγός στην άνοδο (+3,68% με 12,81 εκατ. ευρώ, σχεδόν όλα από το ταμπλό), και έχοντας βοήθεια από την ανεπανάληπτη συμπεριφορά αυτής του Mytilineos (+2,29%, +119% σε ετήσια βάση) αλλά και του πολύ θετικού συνολικού κλίματος, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 891,69 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,78% σημειώνοντας νέα υψηλά κίνησης και 14 μηνών. Μόνο 5 από τις 25 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισαν αρνητικές, και μάλιστα με πρόσημο από -0,23% (Φουρλής) έως μόλις -1,41% (ΑΔΜΗΕ).

Η παραπάνω επίδοση δεν είναι απλά ποσοτικά σημαντική (ο ΓΔ +18,93% από 1η Φεβρουαρίου και 10,2% από τις αρχές του 2021), αλλά κυρίως μας ενδιαφέρει ο τρόπος με τον οποίον αυτή αναδιπλώθηκε (και συνεχίζει να αναδιπλώνεται), καθώς οι αυξημένοι όγκοι συναλλαγών, η στιβαρή συμπεριφορά της πλειονότητας των μετοχών ανεξαρτήτως κλάδου ή δείκτη, και η προθυμία των επενδυτών να (επανα)τοποθετούνται ακόμα και μετά από τέτοια άνοδο είναι αν μη τι άλλο αξιοπρόσεκτη.

Η τελευταία παρατήρηση αποκτά μεγαλύτερη αξία ιδωμένη υπό το πρίσμα της μεσοπρόθεσμης μακροοικονομικής κατάστασης τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, καθώς ευρισκόμεθα μπροστά σε ένα πελώριο κύμα ρευστότητας από δημοσιονομικής πλευράς, σε απόλυτη συσχέτιση με χαλαρή νομισματική πολιτική που ευνοεί τις αγορές μετοχών.

Εξάλλου, τα εξαιρετικά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα αρκετών εισηγμένων στην Ελλάδα αλλά και η κρίσιμη ανθεκτικότητα που επέδειξαν οι μετοχές τους όλο αυτό το διάστημα ενδυναμώνουν την πεποίθηση ότι η έως τώρα παρατηρηθείσα ανοδική τάση δεν ήλθε τυχαία, και πιθανότατα να διατηρηθεί στο εγγύς μέλλον.

Αναλογιζόμενοι δε και τη σημαντικότητα της επενδυτικής ψυχολογίας, φαίνεται ότι ο δρόμος είναι ανοιχτός, συνυπολογίζοντας και την επιβάρυνση που δέχεται ο Γενικός Δείκτης και το ταμπλό από τη δύσκολη συγκυρία της μετοχής της πολύπαθης Πειραιώς, η οποία ωστόσο αφενός δεν ταρακούνησε ιδιαίτερα και αφετέρου, αργά ή γρήγορα, θα βρει τον δρόμο της και το ΣΜΕ Ιουνίου να καταρρέει πλέον.

Στο live παρακολουθούμε συνεχώς την πορεία των εισηγμένων και η γενική εικόνα είναι ότι οι περισσότερες διατηρούν ανοδικό momentum, και μάλιστα με το σημερινό κλείσιμο ημέρας και εβδομάδας, πήραμε εκ νέου αγοραστικά σήματα, τουλάχιστον από εκείνες που δεν είχαν δώσει μέσα στην εβδομάδα.

Όσο δεν εμφανίζεται στον ορίζοντα κάποιο σοβαρό γεγονός, δύσκολα μπορεί να ανακοπεί τέτοια τάση, και οι εμπλεκόμενοι δεν επιτρέπεται να μην έχουν πάρει μέρος σε αυτό το …πάρτι, καθώς δεν στέκει κάποιο επιχείρημα για το αντίθετο. Η αγορά έχει δώσει πολλαπλές ευκαιρίες εισόδου με διάφορες –υγιείς- διορθωτικές κινήσεις, και πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι πιθανότητες να συνεχίζει να υφίσταται η ανοδική τάση είναι μεγαλύτερες από κάποιο αντίθετο σενάριο.

Στα διεθνή, αυτήν την εβδομάδα φάνηκε να ανακόπτεται η μανία των πωλητών έναντι των αμερικανικών ομολόγων, η αιτία της οποίας ακόμα παραμένει άγνωστη, καθ’ όσον δεν δικαιολογείται με τα σημερινά δεδομένα να επιδιώκει κάποιος να απεμπλακεί από τις παλαιές εκδόσεις ομολόγων ελλείψει νέων εκδόσεων με τουλάχιστον ίσο ή/ και μεγαλύτερο κουπόνι. Έχει αναφερθεί ξανά ότι αυτή η συμπεριφορά συναντάται όταν προεξοφλείται κάποια μελλοντική αύξηση επιτοκίων αναφοράς ή άλλης εναλλακτικής μεταστροφής της νομισματικής πολιτικής, απόρροια φόβων πληθωριστικών πιέσεων.

Κατά τα λοιπά, οι χρηματαγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ συνέχισαν να σημειώνουν νέα ιστορικά υψηλά, δίνοντας επιπλέον ρυθμό και στην εγχώρια χρηματαγορά, ή έστω μη βαρύνοντας το θετικό κλίμα.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.