Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τρίτη - Χωρίς τρόλεϊ και λεωφορεία

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τρίτη - Χωρίς τρόλεϊ και λεωφορεία

Σε 24ωρη απεργία ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο προχωράει την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου η ΑΔΕΔΥ, με τα μέσα μεταφοράς στην Αθήνα να τραβούν χειρόφρενο για 24 ώρες, ενώ τα τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια.

Η ΓΣΕΕ, που τελεί υπό προσωρινή Διοίκηση, δεν μπορεί να προκηρύξει απεργία και γι'' αυτό και προσκάλεσε τις 150 Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που ανήκουν στο δυναμικό της να λάβουν αποφάσεις για απεργιακή κινητοποίηση. Το Εργατικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ) προκήρυξε ήδη 24ωρη απεργία για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου.

Ανάλογη πρόσκληση προς τα σωματεία-μέλη της αποστέλλει και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, η οποία είναι η μεγαλύτερη Ομοσπονδία της ΓΣΕΕ και επίσης τελεί υπό προσωρινή Διοίκηση και δεν μπορεί να προκηρύξει απεργία. 

Έτσι, την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου υπάρχει συγκέντρωση διαμαρτυρίας  στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος από την ΑΔΕΔΥ, ενώ το ΠΑΜΕ διοργανώνει τη δική του συγκέντρωση στις 10:30 στα Προπύλαια. Στην απεργία θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον ΗΛΠΑΠ, με αποτέλεσμα στις 24 Σεπτεμβρίου να μείνουν όλο το 24ωρο ακινητοποιημένα τα τρόλεϊ. Εικοσιτετράωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν επίσης οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και στο δίκτυο της γραμμής 1 Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ)., ενώ αναμένονται αποφάσεις για το μετρό και το τραμ.

Στα λιμάνια θα παραμείνουν δεμένα τα πλοία από τις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου έως τις 6 τα ξημερώματα της Τετάρτης, καθώς απεργεί και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Συμμετοχή στην απεργία έχουν ανακοινώσει επίσης οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Η ΔΟΕ καλεί σε απεργία τονίζοντας πως «τα συνδικάτα μπορούν να ρυθμίζουν και να διαφυλάσσουν την εσωτερική τους λειτουργία στη βάση δημοκρατικών και συμμετοχικών διαδικασιών που αποφασίζουν με αποφάσεις των οργάνων τους», ενώ και η ΟΛΜΕ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «αντεργατικό - αντιαπεργιακό», θεωρώντας πως «προωθεί ένα είδος ''ανάπτυξης'', που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων δεν θα είναι».

Σημειώνεται πως την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στα τρένα, συμπεριλαμβανομένου του προαστιακού, λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Ως εκ τούτου, αναμένεται ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ για τις ακυρώσεις δρομολογίων.

Θεσσαλονίκη: 24ωρη απεργία στις 2 Οκτωβρίου

Εικοσιτετράωρη απεργία κήρυξε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου. Όπως επισημαίνει το Κέντρο, σε ανακοίνωσή του, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στη Βουλή την άλλη εβδομάδα και θα ψηφιστεί στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Οκτωβρίου. "Ο χρόνος δίνει την ευκαιρία στο συνδικαλιστικό κίνημα ώστε να καταλήξει συντονισμένα και ενωμένα σε μια κοινή ημερομηνία κοντά στην περίοδο που θα συζητηθεί το πολυνομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής" τονίζεται. Παράλληλα καλούνται όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της δύναμης της ΓΣΕΕ που συντάσσονται με τη Δημοκρατική Λειτουργία των συνδικάτων να αποφασίσουν συντονισμένα απεργιακή κινητοποίηση στις 2 Οκτωβρίου.

Το πρωί της 2ας Οκτωβρίου στις 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.