Εκλογικός νόμος: Σε αμηχανία φέρνει ο Κυρ. Μητσοτάκης το ΚΙΝΑΛ

Σε αμηχανία φέρνει ο Κυρ. Μητσοτάκης το ΚΙΝΑΛ

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Σε εμφανή αμηχανία βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής που αναζητά έναν «όμορφο» τρόπο προκειμένου να μην πει ναι  στον εκλογικό νόμο που κατέθεσε η κυβέρνηση και ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως έχει ήδη αποκαλύψει ο πρωθυπουργός η πρόταση αυτή βρίσκεται πολύ κοντά στην λογική του ΚΙΝΑΛ, το οποίο όμως δε φαίνεται πως θα την στηρίξει. 

Στόχος του εκλογικού συστήματος που κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 200 ψήφους ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, είναι η ισορροπία ανάμεσα στην αναλογικότητα και την ανάγκη να εξασφαλίζεται κυβερνησιμότητα και πολιτική σταθερότητα. Ο εκλογικός νόμος που έφερε στη βουλή  η κυβέρνηση απεικονίζει αντιπροσωπευτικότερα τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων και είναι πιο δίκαιος από εκείνον που ίσχυσε στις προηγούμενες εκλογές, όπως επισημαίνει στέλεχος που βοήθησε στην συγγραφή του. 

Επαναφέρει το bonus εδρών για το πρώτο κόμμα, το οποίο όμως δεν θα δίνεται αδιακρίτως και ασχέτως ποσοστού. Θα ξεκινά από το επίπεδο του 25% και θα κλιμακώνεται, ανάλογα με το ποσοστό που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα.

Πιο συγκεκριμένα δε θα δίνεται κανένα bonus στο πρώτο κόμμα που συγκέντρωσε λιγότερο από 25%. Στο κόμμα που απέσπασε ακριβώς 25% θα δίνονται επιπλέον 20 έδρες. Από εκεί και πάνω -μέχρι το ποσοστό του 40%- θα δίνεται bonus μία έδρα για κάθε 0,5 μονάδα. Ανώτατο bonus θα είναι οι 50 έδρες και θα δίνεται στο κόμμα που θα έχει το 40% των ψήφων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα κόμμα που κινείται κοντά στο 37% θα μπορεί να έχει αυτοδυναμία στη Βουλή.

Οταν ο νόμος προβλέπει μπόνους 50 εδρών για ένα κόμμα που παίρνει ποσοστό 40% δεν σημαίνει ότι το κόμμα αυτό παίρνει 50 έδρες περισσότερες από όσες θα έπαιρνε με κατανομή απλής αναλογικής. Κι αυτό διότι αν εφαρμοζόταν απλή αναλογική και κατανέμονταν σε όλα τα κόμματα αυτές οι 50 έδρες, το 40% θα πήγαινε ούτως ή άλλως στο πρώτο κόμμα. Στις εκλογές, του περασμένου Ιουλίου, για παράδειγμα, η Νέα Δημοκρατία δεν έλαβε 50 περισσότερες έδρες, αλλά 28, καθώς τις υπόλοιπες 22 θα τις έπαιρνε και με απλή αναλογική.
Το σχέδιο του εκλογικού νόμου που προτείνει η κυβέρνηση είναι κοντά στο προηγούμενο εκλογικό σύστημα, που εφαρμόστηκε για περίπου 15 χρόνια σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, δίνοντας κυβερνήσεις διαφορετικών πολιτικών κομμάτων.

Δεν απέτρεψε τη συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασίας, όχι μόνο δύο κομμάτων, όπως έγινε στην περίπτωση της συγκυβέρνησης του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο, αλλά και περισσότερων κομμάτων, όπως έγινε στην περίπτωση της κυβέρνησης Σαμαρά, με τη σύμπραξη τριών κοινοβουλευτικών δυνάμεων. Άρα καταρρίπτεται ένας ακόμα μύθος , σύμφωνα με τον οποίο το εκλογικό σύστημα λειτουργεί αποτρεπτικά όσον αφορά τις συνεργασίες.

Όταν όμως ένα κόμμα συγκεντρώνει ένα μεγάλο ποσοστό, όπως αυτό που έλαβε η ΝΔ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, κοντά στο 40%, αυτό  σημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δίνει σε αυτό το κόμμα το πράσινο φως να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και να θέσει γρήγορα σε εφαρμογή το πρόγραμμά του. Είναι σαφές λοιπόν ότι σε μία τέτοια περίπτωση το συγκεκριμένο κόμμα θα πρέπει να λαμβάνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.