Σε 5 καταλήψεις ψάχνει τους δράστες της επίθεσης κατά του πρύτανη η ΕΛΑΣ

Σε 5 καταλήψεις ψάχνει τους δράστες της επίθεσης κατά του πρύτανη η ΕΛΑΣ

Στους διαχειριστές πέντε καταλήψεων που εκκενώθηκαν τον τελευταίο χρόνο, στους δράστες μιας επίθεσης πριν είκοσι ημέρες στην πανεπιστημιούπολη και σε πέντε φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών εστιάζουν οι έρευνες της ΕΛΑΣ για να φτάσει στα ίχνη της αντιεξουσιαστικής ομάδας «Πρωτοβουλία Μαχητικής Αλληλεγγύης», που κρύβεται πίσω από την πρωτοφανή επίθεση σε βάρος του πρύτανη Δημήτρη Μπουραντώνη.

Οι αστυνομικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν οδηγηθεί στο συμπέρασμα πως τα 15 άτομα που εισέβαλαν στο γραφείο του πρύτανη Δημήτρη Μπουραντάνη συμμετείχαν στις ομάδες διαχείρισης των πρώην καταλήψεων Βανκούβερ (το κτήριο δίπλα στην ΑΣΟΕΕ που ανήκει στο Οικονομικό πανεπιστήμιο και εκκενώθηκε πριν ένα χρόνο) Gare στα Εξάρχεια, Ματρόζου στο Κουκάκι, Λέλας Καραγιάννη στην Κυψέλη και Γκίνη στο Πολυτεχνείο.

Οι εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ αναφέρουν πως στον ίδιο κύκλο ατόμων ανήκουν και οι δράστες της επίθεσης στις 9 Οκτωβρίου στο γραφείο του πρύτανη του ΕΜΠ όπου εισέβαλαν και τα έκαναν γυαλιά – καρφιά και δεν αποκλείουν οι ίδιες ομάδες να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε νέες επιθέσεις.

Οι αντιεξουσιαστές φαίνεται πως είχαν τη συνδρομή μικρής ομάδας φοιτητών του ΟΠΑ για να πραγματοποιήσουν την επίθεσή τους στον πρύτανη Δημήτρη Μπουραντώνη.

Η ταυτοποίηση των 15 ατόμων που συμμετείχαν στη διαπόμπευση του πρύτανη, είναι δύσκολη καθώς σύμφωνα και με τις μαρτυρίες φορούσαν κουκούλες και γάντια στα χέρια.

Βάσει των καταθέσεων που έχουν οι αρχές από τους αυτόπτες μάρτυρες αλλά και τη φωτογραφία που ανέβηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, έχουν καταγραφεί τα ενδυματολογικά χαρακτηριστικά κάποιων από τους 15 δράστες, ενώ εξετάζεται και το υλικό από κάμερες ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής για να διαπιστώσουν κινήσεις ύποπτων ατόμων.

Επικήρυξη 100.000 ευρώ για τους δράστες της επίθεσης στον Πρύτανη του ΟΠΑ

Οι δράστες έχουν επικηρυχθεί με το ποσό των 100.000 ευρώ, κατόπιν Κοινής Υπουργικής Απόφασης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκηρύχθηκε η συγκεκριμένη χρηματική αμοιβή σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες σε αρμόδια Αρχή, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για κακουργήματα και πλημμελήματα που διέπραξαν μέλη της οργάνωσης «Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης» την 29-10-2020 στο γραφείο του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κάνει έκκληση σε όποιον πολίτη γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό να επικοινωνήσει με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6476243 και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σημειώνεται ότι για τα πρόσωπα που θα παράσχουν πληροφορίες και στοιχεία θα εξασφαλιστεί ανωνυμία έναντι κάθε Αρχής και οποιουδήποτε τρίτου.

Μέτρα θωράκισης των πανεπιστημίων θα συζητήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης με τους Πρυτάνεις

Να σημειωθεί πως δέσμη νέων μέτρων για τη θωράκιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των πανεπιστήμιων εξετάζει η κυβέρνηση, μετά τον προπηλακισμό του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που προκάλεσε σάλο στην κοινή γνώμη. 

Σήμερα στις 16:00, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της χώρας και την ηγεσία των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Προστασίας του Πολίτη, ενημέρωσε με ανακοίνωσή του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Διαβάστε ακόμα:

Δέκα Έλληνες πανεπιστημιακοί: Έκκληση στον πρωθυπουργό να ηγηθεί της μεταρρύθμισης στα πανεπιστήμια