Σε 48ωρη απεργία από σήμερα οι γιατροί σε νοσοκομεία και ΠΕΔΥ

Σε 48ωρη απεργία από σήμερα οι γιατροί σε νοσοκομεία και ΠΕΔΥ

Παραλύει σήμερα και αύριο ο χώρος της δημόσιας Υγείας λόγω της 48ωρης απεργίας των γιατρών που εργάζονται στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή στα πολυιατρεία και άλλες δομές του ΙΚΑ. 

Οι γιατροί των δημόσιων δομών υγείας όπως είναι τα Πολυϊατρεία και τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, καταλογίζουν στις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών ενέργειες και αποφάσεις που αποδυναμώνουν δραματικά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), με την πρόχειρη εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού να αποδεικνύεται καταλύτης στο σύστημα της ΠΦΥ. Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ) ισχυρίζεται ότι προκήρυξε την απεργία "ως ύστατο μέτρο για να μην αφήσουμε να διαλυθεί η Δημόσια Περίθαλψη, να μην καταρρεύσουν τα Πολυιατρεία και να προστατεύσουμε το δικαίωμα των κατοίκων της χώρας μας στην αξιοπρεπή πρόσβαση στις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας, χωρίς να βάζουν το χέρι στην τσέπη για εξετάσεις στα ιδιωτικά κέντρα".

Επίσης, κάνουν λόγο για κακό σχεδιασμό του θεσμού του οικογενειακού γιατρού με προγράμματα ΕΣΠΑ που δεν προχωράει. "Έτσι το Υπουργείο με παράνομο τρόπο εξαναγκάζει τους θεράποντες γιατρούς των Κέντρων Υγείας να μετατραπούν σε οικογενειακούς γιατρούς, με συνέπεια οι αναμονές για ραντεβού σε παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδίατρους να μεγαλώνουν", αναφέρει η ανακοίνωση των γιατρών και συνεχίζει:

"Επίσης θεσμοθετεί το λεγόμενο gatekeeping, που ουσιαστικά εμποδίζει την απ' ευθείας πρόσβαση των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς" αναφέρει η ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ. Προσθέτει, δε, ενδεικτικά πως "το Υπουργείο Υγείας πρόσφατα, χωρίς να κάνει διάλογο με τους εργαζόμενους, ανακοίνωσε αυθαίρετα την παράταση της λειτουργίας των Μονάδων μέχρι τις 9.00μμ, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς αναβάθμιση των εργαστηρίων και με ελλείψεις βασικών ειδικοτήτων και προσωπικού, χωρίς φύλαξη. Προαναγγέλλουν επίσης μέχρι το τέλος του έτους τις απολύσεις εκατοντάδων γιατρών της ΠΦΥ που επανήλθαν στην εργασία τους με δικαστικές αποφάσεις".