Σε 48 δόσεις η εξόφληση οφειλών των συνταξιούχων στην εφορία
Βουλή

Σε 48 δόσεις η εξόφληση οφειλών των συνταξιούχων στην εφορία

Σε 48 δόσεις θα εξοφλούνται οι φορολογικές εκκρεμότητες που θα προκύπτουν από τυχόν αναδρομικά ποσά που θα χορηγούνται σε συνταξιούχους, καθώς εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής η διάταξη που συμπεριλαμβάνεται στην Πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 28ης/01/2022 με τίτλο "Επείγουσες φορολογικές, τελωνειακές και συναφείς ρυθμίσεις, επείγουσες διατάξεις για τη διασφάλιση του δικαιώματος της δικαστικής προστασίας".

Στο πλαίσιο αυτό «πραγματοποιείται έως την 15η.2.2022 η καταβολή του φόρου εισοδήματος που προσδιορίζεται από τροποποιητικές δηλώσεις, με αναδρομικά συντάξεων προηγουμένων ετών, για τα οποία οι βεβαιώσεις συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2021 και η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εκδόθηκε έως την 31η. 12.2021.  (άρθρο τρίτο Π.Ν.Π.)

Επί της αρχής, υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης, "παρών" δήλωσε το Κίνημα Αλλαγής, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν.

Να σημειωθεί ότι η σχετική διάταξη αφορά ,1 εκατ. συνταξιούχους, οι οποίοι έλαβαν αναδρομικά για περικοπές στις κύριες συντάξεις που τους είχαν επιβληθεί από το 2012.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλος σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να διαχειρίζεται και να αντιμετωπίζει αξιόπιστα και αποτελεσματικά τις δυσκολίες και τις έκτακτες καταστάσεις που προκύπτουν.

Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση δεν διστάζει να λαμβάνει διαρκώς νέα μέτρα στήριξης, να ενισχύει και επικαιροποιεί μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, με στόχο τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, για να έχουν όλοι τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα οφέλη της αναπτυξιακής διαδικασίας στο μέλλον.

Ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διατηρεί την εμπιστοσύνη της κοινωνίας γιατί διαθέτει δύο στοιχεία που συνιστούν συγκριτικό πλεονέκτημα, δηλαδή την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα και κυρίως, μετρήσιμα αποτελέσματα.

"Δεν έχει καμία σημασία το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να υποτιμήσει τη δεύτερη και μάλιστα σε μόνιμη βάση μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και τις λοιπές φορολογικές ελαφρύνσεις της κυβέρνησής μας. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι πολίτες βλέπουν τη μείωση των φόρων και έχουν άμεσα ωφέλεια από αυτήν" τόνισε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης είπε ότι η κυβέρνηση διπλασίασε τον αριθμό των δόσεων από 24 σε 48, ενώ, προκειμένου να παρασχεθεί ικανός χρόνος στους συνταξιούχους να εντάξουν τις οφειλές τους στην προαναφερθείσα ρύθμιση, προβλέφθηκε ότι η καταβολή των φόρων από αναδρομικά ποσά συντάξεων δεν είναι απαραίτητη μέχρι την 31η Ιανουαρίου του 2022, αλλά παρατείνεται μέχρι την 15η Φεβρουαρίου του 2022.

Υπενθύμισε, δε, ότι η κυβέρνηση απέδειξε έμπρακτα ότι σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις για την επιστροφή των αναδρομικών και ότι επέκτεινε την απόδοση των αναδρομικών για το ενδεκάμηνο Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016 και για όσους συνταξιούχους δεν είχαν ασκήσει αγωγή ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων.

Σημειώνεται ότι με ευρύτατη πλειοψηφία (ναι: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, παρών το ΚΚΕ και κατά το ΜέΡΑ25) έγινε δεκτή τροπολογία για την ενίσχυση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία και για τη ναυπήγηση Ταχέος Περιπολικού Κατευθυνόμενων Βλημάτων του Πολεμικού Ναυτικού.