Σχολεία: Το στοίχημα της επιστροφής στα θρανία, με self test και νέα πρωτόκολλα

Σχολεία: Το στοίχημα της επιστροφής στα θρανία, με self test και νέα πρωτόκολλα

Σε λίγες ώρες ξεκινά η μεγάλη επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, με αναθεωρημένα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα self - test ανά χείρας για όλους (εμβολιασμένους και μη) και τη διενέργεια self - test στο παραπέντε, προτού το παιδί διαβεί το κατώφλι του σχολείου, για το 10% των μαθητών που δεν μπόρεσαν οι γονείς τους να τα προμηθευτούν τις προηγούμενες ημέρες, καθώς το απόθεμα  εξαντλήθηκε σε ορισμένα  φαρμακεία.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες των συναρμόδιων υπουργείων Παιδείας και Υγείας σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου οι δικαιούχοι δεν μπόρεσαν να βρουν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ στα φαρμακεία, οι διευθυντές των σχολικών Μονάδων θα δίνουν τα self - test στους μαθητές και τους γονείς τους, από τις 7.00 π.μ. το πρωί της Δευτέρας προκειμένου να μπορέσουν όλοι οι μαθητές να εισέλθουν στις τάξεις  με την ασφάλεια που παρέχουν οι εκτεταμένοι διαγνωστικοί  έλεγχοι.

Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται ότι τα self-test δεν θα γίνουν στο χώρο του σχολείου και ότι είναι αρμοδιότητα και ευθύνη του γονιού - στα μεμονωμένα εκείνα περιστατικά όπου υπήρξε αδυναμία προμήθειας τους από τα φαρμακεία - να κάνουν τα παιδιά το τεστ, να ανέβει το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα και αφού γίνει αυτή διαδικασία να μπουν τα παιδιά στο σχολικό περιβάλλον και να ξεκινήσει δίχως προβλήματα η σχολική χρονιά το 2022, με βάση τα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα που επιβάλλει η επέλαση του υπερμεταδοτικού στελέχους Όμικρον.

Κατά τη σχετική δήλωση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, ήδη το 87,5 % των γονιών των μαθητών είχαν προμηθευτεί τα self-test και αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί στην πατρίδα μας από την αρχή του μέτρου της δωρεάν διανομής τους. Επειδή οι σχολικές Μονάδες και οι διευθύνσεις εκπαίδευσης έχουν κατά κανόνα αποθέματα αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, θα μπορέσουν να προμηθεύσουν τους διευθυντές των σχολείων. Αν δεν έχουν απόθεμα θα ειδοποιήσουν τη σχολική επιτροπή για να τους  προμηθεύσει εγκαίρως με τα self-test που θα χρειαστούν για το πρωί της Δευτέρας.

Η διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων πλέον αφορά το σύνολο της μαθητικής κοινότητας - και τα εμβολιασμένα και τα μη εμβολιασμένα παιδιά - και μόνο στην πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του σχολείου θα γίνουν για μεγαλύτερη ασφάλεια τρεις αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι. Από κει και πέρα τα παιδιά θα κάνουν τα  δύο self-test όπως γινόταν και πριν το κλείσιμο των γιορτών, με τα τεστ αυτά να χρησιμοποιούνται και σε όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως είναι οι αθλητικές ακαδημίες.

Η εμπειρία από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας δείχνει ότι ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων στη μαθητική κοινότητα καταγράφεται με το άνοιγμα των σχολείων, καθώς τα παιδιά προέρχονται από μια καθημερινότητα όπου δεν τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ούτε υπάρχει η έννοια της «κοινωνικής φούσκας». Αντίθετα, στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς η συστηματική τήρηση των μέτρων, ο περιορισμός των επαφών στο πλαίσιο του σχολικού τμήματος και οι συχνοί  διαγνωστικοί έλεγχοι που επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα βοηθούν να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού και να μειωθούν τα κρούσματα.

Παράλληλα το υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει σύσταση οι μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία με μάσκα αυξημένης προστασίας ΚΝ 95, κάτι βέβαια το οποίο δεν είναι υποχρεωτικό καθώς η προμήθεια αυτής της μάσκας έχει ένα αυξημένο κόστος για την οικογένεια. Επίσης, προχωρούν και οι εμβολιασμοί των παιδιών, γεγονός το οποίο θα βοηθήσει πολύ στον περιορισμό των κρουσμάτων στα τμήματα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και στην ομαλή λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων της σχολικής και εξωσχολική ζωής. Ήδη περισσότερο από το 53%  των εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών έχουν εμβολιαστεί. Αντίστοιχα, εμβολιασμένοι είναι 4 στους 10 μαθητές ηλικίας 2 έως 15 ετών ενώ συνεχίζονται οι εμβολιασμοί και το κλείσιμο των ραντεβού στην πλατφόρμα, στις νεότερες ηλικίες 5 έως 11 ετών. 

Το παράδειγμα της Ισπανίας, μίας χώρας της Νότιας Ευρώπης η οποία πραγματικά τα έχει πάει εξαιρετικά καλά στον εμβολιασμό και ανοίγει τα σχολεία χωρίς ιδιαίτερα μέτρα προστασίας, αποτυπώνει την επίδραση του εμβολιαστικού προγράμματος στον τρόπο με τον οποίο επιστρέφουμε στην κανονικότητα.

Στην Ισπανία το 90,3% των πολιτών άνω των 12 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένοι και ήδη 12 εκατομμύρια πολίτες έχουν λάβει και την τρίτη αναμνηστική δόση. Από το σύνολο των 3 εκατομμυρίων παιδιών σχολικής ηλικίας έως 17 ετών, το 1 εκατομμύριο έχει ήδη εμβολιαστεί, τα σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα το πρωί χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς με το ισπανικό εθνικό σύστημα υγείας να μην δέχεται πίεση από ασθενείς Covid 19 παρότι τα κρούσματα στη χώρα είναι πάρα πολλά.

Στα ισπανικά νοσοκομεία το 10% των κλινών στις απλές κλινικές καταλαμβάνεται από ασθενείς με κορονοϊό. Αντίστοιχα, το 15% έως 20%  των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας αφορά covid περιστατικά, με τα εν λόγω ποσοστά να επιτρέπουν στα νοσοκομεία να λειτουργούν χωρίς ιδιαίτερη πίεση.

Σε λίγο χαμηλότερα ποσοστά συνολικού εμβολιασμού κινείται η Μεγάλη Βρετανία που έχει επιτύχει εμβολιαστική κάλυψη στο 82% του πληθυσμού της με το 61% των πολιτών να έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση. Ως αποτέλεσμα οι Βρετανοί χαλαρώνουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για την είσοδο στη χώρα ενώ και η Ιταλία με το 86% των πολιτών εμβολιασμένο έχει καταφέρει να αποφύγει τα σκληρά περιοριστικά μέτρα, θέτοντας σε ισχύ το πράσινο εμβολιαστικό πάσο (green pass).

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, το κουδούνι του σχολείου περιμένει τους μικρούς μαθητές τη Δευτέρα το πρωί και η,,, καμπάνα του εισαγγελέα, με ποινή ακόμα και 2ους φυλάκισης, περιμένει τους γονείς - αρνητές  περίπου 184 μαθητών που από το ξέσπασμα της πανδημίας  δεν αφήνουν τα παιδιά τους να επιστρέψουν στα θρανία γιατί δεν δέχονται να διενεργήσουν self-test και να φορέσουν μάσκα. 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα εντός συνόρων στοιχεία υπάρχουν: 70 μαθητές στην Κεντρική Μακεδονία οι οποίοι απουσιάζουν από τα σχολεία  τους, 45 μαθητές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 35 μαθητές στη Λάρισα, 10 μαθητές στην Ήπειρο και 24 μαθητές στην Κρήτη που κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους από απουσίες. Σύμφωνα με τις νέες αυστηρότερες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα οι γονείς αυτών των παιδιών θα βρεθούν αντιμέτωποι με διετή φυλάκιση και επιπλέον χρηματική ποινή εάν δεν επιτρέψουν άμεσα στα παιδιά τους να γυρίσουν στα θρανία τους.