Σχοινάς: Ώθηση στη διασυνοριακή Αστυνομική Συνεργασία

Σχοινάς: Ώθηση στη διασυνοριακή Αστυνομική Συνεργασία

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει Κώδικα Αστυνομικής Συνεργασίας της ΕΕ που περιλαμβάνει σύσταση για την επιχειρησιακή αστυνομική συνεργασία και νέους κανόνες για την ανταλλαγή πληροφοριών, που θα δώσει στη Europol έναν ισχυρότερο ρόλο, καθώς μεγάλο μέρος των εγκληματιών δρουν διασυνοριακά και οι αστυνομικοί στην ΕΕ πρέπει να μπορούν να συνεργάζονται γρήγορα και αποτελεσματικά.

Παράλληλα, αναθεωρούνται οι κανόνες για την αυτοματοποιημένη ανταλλαγή δεδομένων ορισμένων κατηγοριών και αυτό θα βοηθήσει να καλυφθούν τα κενά πληροφόρησης, να ενισχυθούν η πρόληψη, η ανίχνευση και η διερεύνηση αδικημάτων στην ΕΕ καθώς και η ενίσχυση της ασφάλειας για όλους στην Ευρώπη. 

Ο Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι «οι εγκληματίες δεν πρέπει να μπορούν να δραπετεύσουν από την αστυνομία απλώς πηγαίνοντας από το ένα κράτος μέλος στο άλλο. Σήμερα, προτείνουμε κανόνες που θα βοηθήσουν τους αστυνομικούς σε ολόκληρη την ΕΕ να συνεργαστούν για τη σύλληψη εγκληματιών. Εφόσον έχει ξεκάθαρους διαύλους για την ανταλλαγή πληροφοριών, η αστυνομία μπορεί να εντοπίσει γρήγορα τους υπόπτους και να συλλέξει τις πληροφορίες που χρειάζονται για έρευνες».

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον σημείωσε ότι «οι προτάσεις μας θα δώσουν πολύ πρακτικές λύσεις σε διασυνοριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι αστυνομικοί στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, ποιοι κανόνες ισχύουν αν η αστυνομία πρέπει να περάσει τα εσωτερικά σύνορα κυνηγώντας έναν εγκληματία σε μια καταδίωξη. Σήμερα, η αστυνομία αντιμετωπίζει διαφορετικούς και πολύπλοκους εθνικούς κανόνες, ενώ με τις προτάσεις μας θα υπάρχει σαφής ευρωπαϊκή δομή».

Τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Σύσταση για την επιχειρησιακή αστυνομική συνεργασία, με τη δημιουργία κοινών προτύπων για τη συνεργασία μεταξύ αστυνομικών που συμμετέχουν σε κοινές περιπολίες και ενεργούν στην επικράτεια άλλου κράτους μέλους κατά τη διεξαγωγή εργασιών σε άλλες χώρες της ΕΕ.
  • Νέους κανόνες για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου των κρατών-μελών. Οι αστυνομικοί σε ένα κράτος μέλος θα πρέπει να έχουν ισοδύναμη πρόσβαση στις πληροφορίες που διατίθενται στους συναδέλφους τους σε άλλο κράτος μέλος, υπό τους ίδιους όρους. Τα κράτη-μέλη πρέπει να δημιουργήσουν ένα ενιαίο σημείο επαφής, λειτουργικό 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, επαρκώς στελεχωμένο και λειτουργώντας ως «σταθμός» για την ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες χώρες της ΕΕ. Η ζητούμενη πληροφορία θα πρέπει να είναι διαθέσιμη εντός 8 ωρών (για επείγουσες περιπτώσεις) έως 7 ημέρες κατ' ανώτατο όριο.
  • Αναθεωρημένοι κανόνες για την αυτοματοποιημένη ανταλλαγή δεδομένων για αστυνομική συνεργασία για τη βελτίωση, τη διευκόλυνση και την επιτάχυνση της ανταλλαγής δεδομένων και τη βοήθεια στον εντοπισμό εγκληματιών. Αυτό περιλαμβάνει την προσθήκη εικόνων προσώπων υπόπτων και καταδικασμένων εγκληματιών και αστυνομικών αρχείων στην αυτοματοποιημένη ανταλλαγή δεδομένων και την εισαγωγή ενός κεντρικού router στον οποίο μπορούν οι εθνικές βάσεις δεδομένων να έχουν σύνδεση, αντικαθιστώντας το πλήθος των συνδέσεων μεταξύ κάθε εθνικής βάσης δεδομένων.