Σχοινάς: Όσοι αναζητούν να επιτεθούν στην Ευρώπη να γνωρίζουν ότι θα υπερασπιστούμε τα σύνορα

Σχοινάς: Όσοι αναζητούν να επιτεθούν στην Ευρώπη να γνωρίζουν ότι θα υπερασπιστούμε τα σύνορα

Το μήνυμα ότι η ΕΕ θα υπερασπιστεί τα εξωτερικά της σύνορα έστειλε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε όσους «αναζητούν να επιτεθούν στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας ως όπλο την ανθρώπινη δυστυχία».

Ο κ. Σχοινάς, μιλώντας σε εκδήλωση του Politico (Health Care Summit 2021) ρωτήθηκε σχετικά με δήλωση του Μάνφρεντ Βέμπερ για χρηματοδότηση φράχτη από την ΕΕ.

«Αντιμετωπίζουμε έναν νέο τύπο απειλής στα εξωτερικά μας σύνορα. Αυτή είναι η υβριδική απειλή. Δεν είναι η πρώτη φορά που το είδαμε στα σύνορα Λιθουανίας-Λευκορωσίας. Το είδαμε στα ελληνοτουρκικά σύνορα, πριν από μερικούς μήνες, το είδαμε στη Θέουτα. Το προφανές που πρέπει κάνει η ΕΕ είναι να διαβεβαιώσει ότι όσοι αναζητούν να επιτεθούν στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας ως όπλο την ανθρώπινη δυστυχία, πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπερασπιστούμε τα σύνορα» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Παράλληλα, εξήγησε ότι «η επιχειρησιακή ευθύνη της οργάνωσης των εξωτερικών συνόρων βρίσκεται στα κράτη-μέλη». «Ωστόσο, έχουμε πόρους που μας επιτρέπουν να βοηθήσουμε τα κράτη-μέλη να οργανώσουν αυτή την άμυνα όχι χρηματοδοτώντας το τσιμέντο και τις πέτρες και τα φυσικά εμπόδια και τείχη όπως η πρόεδρος είπε. Αλλά έχουμε την ικανότητα να συνδράμουμε και να χρηματοδοτήσουμε τα κράτη-μέλη με ένα ευρύτερο οικοσύστημα διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ που αφορά τεχνολογικές λύσεις, το κέντρο διοίκησης, κάμερες, θερμικές κάμερες» προσέθεσε. Τέλος, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι εάν υπάρχει ένα μάθημα που έχει ληφθεί από αυτές οι καταστάσεις είναι ότι το μεταναστευτικό είναι ένα «κοινό πρόβλημα» και « κοινή ευθύνη».