Σχέδιο για την «Πράσινη Μετάβαση» ύψους 2 τρισ. δολαρίων παρουσιάζει ο Μπάιντεν

Σχέδιο για την «Πράσινη Μετάβαση» ύψους 2 τρισ. δολαρίων παρουσιάζει ο Μπάιντεν

Με ορίζοντα την μετάβαση των ΗΠΑ σε «100% καθαρή ενέργεια» έως το 2035 παρουσιάζει υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν το σχέδιο του για το κλίμα.

Στόχος του Μπάιντεν είναι δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την παραγωγή «καθαρής» ηλεκτρικής ενέργειας 100% έως το 2035 με παράλληλες επενδύσεις ύψους  2 τρισ. δολαρίων. 

Σύμφωνα με το επιτελείο του, το σχέδιο αυτό θα χρηματοδοτηθεί «με την αναστροφή των υπερβολών» στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων που προώθησε ο Τραμπ ενώ θα διασφαλιστεί ότι οι μεγάλες εταιρείες «θα πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους».

Οι δεσμεύσεις του δημοκρατικού υποψηφίου σηματοδοτούν μια σαφή στροφή προς τις περιβαλλοντικές προτεραιότητες και τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων εν αντιθέσει με τον αντίπαλο του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος απέσυρε τις ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Ένας σύμβουλός του είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα στο πρακτορείο Reuters ότι επιδιώκει να βρει μια «μετριοπαθή» προσέγγιση, ελπίζοντας ότι θα ικανοποιήσει τους οικολόγους χωρίς όμως να χάσει τη στήριξη των εργατών που ανέδειξαν τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία το 2016.

«Καλώ για μια Επανάσταση Καθαρής Ενέργειας για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση και να κάνουμε αυτό που κάνει καλύτερα η Αμερική: να λύνει μεγάλα προβλήματα με μεγάλες ιδέες», είχε τονίσει ο Μπάιντεν σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

AP Photo/Matt Slocum