Σχέδιο δράσης της ΕΕ για την ταχύτερη μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων

Σχέδιο δράσης της ΕΕ για την ταχύτερη μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα ένα σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της κινητικότητας των στρατευμάτων και του στρατιωτικού εξοπλισμού στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο δράσης της Επιτροπής, η επίτροπος, αρμόδια για θέματα μεταφορών, Violeta Bulc, είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα γραφειοκρατικά και ρυθμιστικά εμπόδια που δυσχεραίνουν τις στρατιωτικές μετακινήσεις στην ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τη διέλευση εκρηκτικών ή επικίνδυνων υλικών.

Σύμφωνα με την επίτροπο, η στενή συνεργασία των κρατών μελών με τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως το ΝΑΤΟ, αποτελεί "κλειδί" για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος. Άλλωστε, η βελτίωση της κινητικότητας των στρατευμάτων και του στρατιωτικού εξοπλισμού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους που καθορίστηκαν στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Μια από τις βασικές δράσεις που προτείνει η Επιτροπή είναι η προσαρμογή της οδικής και σιδηροδρομικής υποδομής στην ΕΕ. Έως το 2019, η Επιτροπή θα προσδιορίσει τα τμήματα του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών που είναι κατάλληλα για στρατιωτικές μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων αναβαθμίσεων υφιστάμενων υποδομών (π.χ. το ύψος ή τη φέρουσα ικανότητα των γεφυρών), ενώ θα καταρτιστεί κατάλογος έργων προτεραιότητας. Στο επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η Επιτροπή θα λάβει υπόψη την πιθανή πρόσθετη οικονομική στήριξη για τα εν λόγω έργα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ