Τετάρτη 22 Απριλίου 2020, 21:32

-A +A

Bloomberg: Σχέδιο 2 τρισ. ευρώ θα προτείνει η Κομισιόν για την οικονομική ανάπτυξη

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020, 21:32
Σχέδιο 2 τρισ. ευρώ θα προτείνει η Κομισιόν για την οικονομική ανάπτυξη
-A +A

Σχέδιο ύψους 2 τρισ. ευρώ για την οικονομική ανάκαμψη των κρατών μελών της ΕΕ από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού αναμένεται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, σε μία προσπάθεια να ξεπεραστούν οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Bloomberg, το σχέδιο προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενσωματώσει ένα ταμείο ανάκαμψης, ύψους 300 δισ. ευρώ, στον προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027 αλλά θα προχωρήσει και σε δανεισμό 320 δισ. ευρώ από τις κεφαλαιαγορές, ενώ δεν γίνεται αναλυτική αναφορά στον τρόπο με τον οποίο το συνολικό ποσό θα ανέλθει στα 2 τρισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, το μισό ποσό από τα κεφάλαια που θα αντλήσει θα δοθεί στις χώρες με τη μορφή δανείων, ενώ το υπόλοιπο θα παραμείνει στον προϋπολογισμό της ΕΕ για να καλύπτει τους ετήσιους τόκους ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Εκτός από το προσωρινό ταμείο ανάκαμψης των 300 δισ. ευρώ στον νέο πολυετή προϋπολογισμό της, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ένα ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ύψους 200 δισ. ευρώ, το οποίο θα αναδιοργανωθεί από ένα παλαιό εργαλείο σύγκλισης. Προβλέπει, επίσης, ότι ένα ποσό 50 δισ. ευρώ από τα ταμεία συνοχής θα χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό και θα δοθεί εμπροσθοβαρώς το 2021 και το 2022 καθώς και δύο ταμεία ύψους 200 δισ. ευρώ για την προστασία των εσωτερικών αγορών της ΕΕ.

Ο «οδικός χάρτης» που διένειμε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στις εθνικές αντιπροσωπείες πριν από την τηλεδιάσκεψη δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με το ποσό, τους συγκεκριμένους στόχους, το χρονοδιάγραμμα ή τη φύση των επενδύσεων που θα χρειασθούν για να επαναφέρουν σε τροχιά την ΕΕ. Οι ηγέτες δεν αναμένεται να καταλήξουν σε απόφαση αυτή την εβδομάδα και το τελικό πακέτο πιθανόν να μην είναι έτοιμο για τουλάχιστον έξι μήνες, σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg.

Εν μέσω της αντιπαράθεσης για τη χρηματοδότηση ενός ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πιθανόν να γίνει η «πίσω πόρτα» για τον επιμερισμό του κινδύνου, απορροφώντας τη μεγάλης κλίμακας έκδοση χρέους. «Οικονομολόγοι λένε ότι αν το κάνει σταδιακά, η ΕΚΤ θα μπορούσε να παρακάμψει τη νομική απαγόρευση απευθείας χρηματοδότησης των κυβερνήσεων και να είναι αυτό πιο αποδεκτό από τις άλλες εναλλακτικές για χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία», αναφέρει το Bloomberg.

Διαβάστε ακόμα: 

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Λιγοστές πιθανότητες για συμφωνία πριν το καλοκαίρι

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα