7ος χρόνος, ημέρα 2187η
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021

Σχέδιο Σταϊκούρα για αποπληρωμή οφειλών 2 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση

Σχέδιο Σταϊκούρα για αποπληρωμή οφειλών 2 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ύψους 2 δισ. ευρώ αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας στους θεσμούς. Στην αξιολόγηση-εξπρές, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός 48 ωρών, ο κ. Σταικούρας θα δώσει το χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο θα πέσουν 2 δισ. ευρώ στην αγορά σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να αποπληρωθεί το μεγαλύτερο τμήμα των οφειλών εκτός εκείνων για τα οποία είτε δεν υπάρχουν παραστατικά, είτε αυτά έχουν χαθεί και θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές του Δημοσίου.

Ταυτόχρονα, η συζήτηση θα επεκταθεί και στον νέο πτωχευτικό νόμο, με την κυβέρνηση και τους θεσμούς να έχουν σημαντικές διαφωνίες. Στις επόμενες 48 ώρες οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν το χάσμα που υπάρχει με στόχο στα τέλη του τρέχοντος μήνα το σχέδιο νόμου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή στις Αρχές Αυγούστου.

Για δεύτερη φορά όπως δηλαδή έγινε και στην έκτη αξιολόγηση δεν θα υπάρχουν συζητήσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα. Δηλαδή για την εξέλιξη του ΑΕΠ, του προϋπολογισμού των εσόδων και των δαπανών. Η κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει τα δύο σενάρια για ύφεση 5% στο καλό σενάριο και 8% στο κακό σενάριο, αλλά όλα αυτά φαντάζουν θεωρίες δεδομένου ότι ουδείς αναγνωρίζει τι θα γίνει τις επόμενες μέρες πόσο δε το Φθινόπωρο που δεν αποκλείεται να υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας.

Πάντως αυτό που ενδιαφέρει στην παρούσα φάση την κυβέρνηση δεν είναι τόσο η 7η αξιολόγηση, αλλά τι θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης-18ης Ιουλίου, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση ζητά οι χώρες να προχωρήσουν σε συμφωνία σε σχέση με το σχέδιο της Κομισιόν.