Σχεδιάζονται ο τρίτος και ο τέταρτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής

Σχεδιάζονται ο τρίτος και ο τέταρτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής

Στα τέλη Αυγούστου αναμένεται να ενεργοποιηθεί ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, ενώ στα τέλη του Φθινοπώρου η κυβέρνηση σχεδιάζει έναν ακόμη κύκλο τον τέταρτο στοχευμένο στις επιχειρήσεις του τουρισμού με το ποσό να προσεγγίζει το 800 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο η επιστρεπτέα προκαταβολή έχει αποδειχθεί το ταχύτερο μέτρο για τη τόνωση των επιχειρήσεων χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια αλλά και αντικειμενικό και αδιάβλητο τρόπο υπολογισμού του ποσού που δικαιούται η κάθε επιχειρηματική μονάδα.

Η υποβολή των αιτήσεων προγραμματίζεται για το τέλος Αυγούστου ή το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αλλά και του ΕΝΦΙΑ.

Ο τρίτος κύκλος θα αφορά και σε ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή. Δηλαδή σε εποχικά καταλύματα, σε δραστηριότητες του τουριστικού κλάδου και θα καταβάλλεται με βάση τον τζίρο Ιουνίου, Ιουλίου.

Όπως έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός «Είναι μια σημαντική ένεση ρευστότητας απολύτως αναγκαία για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα προσπαθήσουν και προσπαθούν να κρατηθούν πάνω από το νερό και που χρειάζονται σήμερα αυτή τη ρευστότητα την οποία, δεν μπορούν να βρουν συχνά από το τραπεζικό σύστημα».
Ο τέταρτος κύκλος θα αφορά επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα κυρίως μεγαλύτερες οι οποίες αναμένουν τις ζημιές του έτους για να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Από  τον πρώτο και δεύτερο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχουν συνολικά καταβληθεί 1,861 δισ. ευρώ. Ο τρίτος κύκλος, ύψους λίγο πάνω από το 1 δισ. ευρώ, ώστε η ρευστότητα των επιχειρήσεων να ενισχυθεί συνολικά, μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με 3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι  το ύψος του ελάχιστου δανείου διαμορφώνεται σε:

-2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανέναν εργαζόμενο και δεν διέθεταν ταμειακή μηχανή κατά την 1η Ιουνίου.

-4.000 ευρώ αν απασχολούσαν 1-5 εργαζόμενους.

-8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6-20 εργαζόμενους.

-15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21-50 εργαζόμενους.

-30.000 ευρώ για πάνω από 50 με σχέση εξαρτημένης

-Το ανώτατο ύψος ενίσχυσης (ανά επιχείρηση) δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και το ποσό των 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα

Επιτόκιο

-Το ποσό της ενίσχυσης επιβαρύνεται με επιτόκιο 0,94% ετησίως

-Για το χρονικό διάστημα ως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οποιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων.

-Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης αρχίζει να επιστρέφεται (από 1/2022 δηλαδή) 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις, εκάστης εξ αυτών καταβλητέας την τελευταία ημέρα του μήνα. Με άλλα λόγια η εξόφληση θα εκτείνεται έως τα μέσα του 2025.

-Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης, στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myTAXISNet/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή»