ΣΒΕ- ΣΕΒΕ: Συνιστούν ψυχραιμία για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον κορονοϊό

ΣΒΕ- ΣΕΒΕ: Συνιστούν ψυχραιμία για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον κορονοϊό

Ψυχραιμία και αποφυγή πανικού για τις πιθανές επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και τις εξαγωγές συνιστούν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πρόεδροι των συνδέσμων Βιομηχανιών (ΣΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης και Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Γεώργιος Κωνσταντόπουλος.

Όπως επισημαίνουν, η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας ενδέχεται πράγματι να προκαλέσει ελλείψεις σε πρώτες ύλες, ωστόσο αυτό που χρειάζεται να επικρατήσει στην παρούσα φάση είναι η σύνεση, καθώς η λήψη των αναγκαίων μέτρων μπορεί να περιορίσει τις πιθανές επιπτώσεις.

Την ανάγκη να επικρατήσουν η σύνεση και η ψυχραιμία ως προς τη διαχείριση του θέματος του κορονοϊού (και των πιθανών επιπτώσεών του στην ελληνική οικονομία), εκφράζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, επισημαίνοντας ότι ο ΣΒΕ δεν έχει μέχρι στιγμής γίνει αποδέκτης συγκεκριμένων αναφορών από βιομηχανίες και επιχειρήσεις-μέλη του για έλλειψη πρώτων υλών, οι οποίες προέρχονται από την Κίνα ή άλλες χώρες.

"Βεβαίως, δεν αποκλείεται να υπάρχει ένα μικρό ποσοστό μεταποιητικών επιχειρήσεων, οι οποίες να αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά και πάλι ο ΣΒΕ δεν έχει συγκεκριμένες πληροφορίες από τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Θεωρούμε ότι, έως τώρα, πιθανά φαινόμενα έλλειψης αγαθών εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού αφορούν κυρίως το εμπόριο, και όχι τις μεταποιητικές επιχειρήσεις" σημειώνει. Κατά τον πρόεδρο του ΣΒΕ, σε κάθε περίπτωση, η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί πράγματι να προκαλέσει φαινόμενα έλλειψης πρώτων υλών.

"Για τον ΣΒΕ το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η αβεβαιότητα στην παγκόσμια μεταποιητική δραστηριότητα, η οποία σίγουρα θα ενταθεί σε περίπτωση που εκδηλωθούν είτε φαινόμενα έκτακτης ανάγκης είτε κρίσεων. Όσον αφορά στη χώρα μας δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός και ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι καθοριστικός.

Η σωστή ενημέρωση και η λήψη των κατάλληλων μέτρων από την πολιτεία, που φαίνεται ότι έχει ήδη δραστηριοποιηθεί ενεργά, θα αποτρέψουν οποιεσδήποτε δυσμενείς επιπτώσεις. Τέλος, η διεθνής εμπειρία και οι επιστημονικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι η διάρκεια του φαινομένου τελικά δεν πρέπει να δημιουργεί φαινόμενα μεγάλης ανησυχίας, και θα πρέπει να επικρατήσει σύνεση και ψυχραιμία" καταλήγει.

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι εξαγωγείς, προκειμένου να σταθμίσουν τις ποικίλες και πολύπλοκες διαστάσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Κίνα (και όχι μόνο), παρότι εκτιμήσεις για τις πιθανές επιπτώσεις της επιδημίας είναι πολύ πρώιμο να διατυπωθούν, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), Γεώργιος Κωνσταντόπουλος.

"Αυτό που χρειάζεται τώρα στην Ελλάδα είναι crisis management (διαχείριση κρίσης) για τις επιχειρήσεις και panic management (διαχείριση πανικού) για τους πολίτες" λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πάντως ότι ήδη αρχίζουν να παρατηρούνται κάποιες ελλείψεις σε πρώτες ύλες που εισάγονται από την Κίνα και κάποιες επιχειρήσεις αναζητούν και εξετάζουν τις εναλλακτικές τους ως προς τους προμηθευτές τους.

"Εκτιμήσεις προφανώς είναι πρώιμο να κάνουμε. Όλα είναι ασκήσεις επί χάρτου. Η Κίνα, όπου κατασκευάζεται και παράγεται περίπου το 30% των ...πάντων, είναι ως γνωστόν μια χώρα με χαμηλό κόστος παραγωγής και υψηλή τεχνολογία, είναι ένας ισχυρός προμηθευτής, οπότε το κενό που προκύπτει δεν είναι εύκολο να το καλύψεις. Χώρες όπως η Τουρκία βέβαια, που έχουν μεγάλη και φθηνή παραγωγή, επιχειρούν ήδη να αξιοποιήσουν την ευκαιρία.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές εξαγωγές και τις ελληνικές επιχειρήσεις, τα προβλήματα που ενδεχομένως θα προκύψουν είναι πολλά και πολύπλοκα.

Πρώτον, οι Κινέζοι δεν ξοδεύουν όπως ξόδευαν και δεν ταξιδεύουν όπως ταξίδευαν, άρα θα υπάρχει επίπτωση στην κατανάλωση -και άρα τις εξαγωγές- και στα έσοδα από τον τουρισμό.

Δεύτερον, υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις, που ένα μέρος της μεταποίησης των προϊόντων τους το κάνουν στην Κίνα.

Τρίτον, υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις που εισάγουν από την Κίνα, π.χ., άβαφα, ακατέργαστα υφάσματα τζιν και τα μεταποιούν στην Ελλάδα.

Δηλαδή έχουμε και παθητική και ενεργητική τελειοποίηση προϊόντων. Και φυσικά, η Κίνα έχει βγει μπροστά όχι μόνο στα βιομηχανικά προϊόντα, αλλά και σε πολλά αγροτικά, που αν ήθελε κάποιος να τα εισάγει από άλλη χώρα, θα τα αγόραζε στην τριπλάσια τιμή. Δεν είναι λοιπόν να απορεί κάποιος που η κατάσταση στην Κίνα προκαλεί τόσες αναταράξεις και αλυσιδωτές αντιδράσεις. Τα προβλήματα είναι πολλά και πολύπλοκα. Μένει να τα δούμε το επόμενο διάστημα" σημειώνει ο δρ Κωνσταντόπουλος.