8ος χρόνος, ημέρα 2275η
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022

Σαρωτικοί έλεγχοι από ΕΛ.ΑΣ για τον κορονοϊό - Έκτακτη τηλεσύσκεψη υπό τον Θεοδωρικάκο

Σαρωτικοί έλεγχοι από ΕΛ.ΑΣ για τον κορονοϊό - Έκτακτη τηλεσύσκεψη υπό τον Θεοδωρικάκο
Eurokinissi

Σαρωτικοί έλεγχοι αρχίζουν από αύριο Παρασκευή από την αστυνομία, για την εφαρμογή των μέτρων που αποσκοπούν στην πρόληψη της μετάδοσης του κορονοϊού, που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση.

Το απόγευμα σήμερα πραγματοποιήθηκε ευρεία διαδικτυακή σύσκεψη, που συγκάλεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος και στην οποία συμμετείχαν όλοι οι γενικοί διευθυντές Αστυνομίας, προκειμένου να δοθούν οι τελευταίες κατευθύνσεις για τις ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ.

Κρίσιμο 15ήμερο

Ο Τ. Θεοδωρικάκος έδωσε εντολή στους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ οι έλεγχοι να είναι αυστηροί και διαρκείς παντού. «Οι επόμενες 15 μέρες είναι οι πιο κρίσιμες για όλη τη χώρα», επεσήμανε ο υπουργός και τόνισε ότι η Αστυνομία πρέπει να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών».

Σημειώνεται ότι 10.000 αστυνομικοί είναι ήδη στους δρόμους κάθε μέρα και καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών για την εφαρμογή των μέτρων, ωστόσο το τριήμερο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, κορυφώνονται οι έλεγχοι, με έμφαση τα κέντρα διασκέδασης.

Ειδικότερα, κλιμάκια αστυνομικών από όλες τις υπηρεσίες, έχουν εντολές να ελέγχουν με κάθε αυστηρότητα, ουσιαστικά και όχι δειγματοληπτικά, τους υπεύθυνους αυτών των επιχειρήσεων, αν τηρούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού και σε αντίθετη περίπτωση να επιβάλλονται τα πρόστιμα και οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται. Για το λόγο αυτό στις ομάδες ελέγχου θα συμμετέχουν και υπάλληλοι από άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Πιστοποιητικά και μάσκες

Σύμφωνα με εντολές που έδωσε ο Τ. Θεοδωρικάκος, οι έλεγχοι θα αφορούν τόσο στο αν τηρούνται οι κανόνες για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης, όσο και για τη χρήση μάσκας κατά την προέλευση των πελατών στα κέντρα.

Το πρώτο τεστ για το κύμα των ελέγχων, πάντως, θα γίνει σήμερα στον αγώνα μπάσκετ ΠΑΟ - Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ. Οι εντολές που έχουν δοθεί είναι να μην πλησιάσει και να μην περάσει κανείς χωρίς μάσκα και να ελεγχθούν όλοι οι φίλαθλοι αν έχουν κάνει τεστ για Covid-19.

Οι μάσκες, πάντως, είναι το κύριο μέτρο που θα ελέγχουν οι αστυνομικοί, καθώς από αύριο επιβάλλονται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και οι έλεγχοι θα γίνονται σε όλους τους χώρους που παρατηρείται συνωστισμός, όπως αγορές, ΚΤΕΛ, σταθμοί, αεροδρόμια, κλπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ