Σαρώνει η Όμικρον: Εκτός ΕΣΥ 2.000 υγειονομικοί - Ξανά 50.000 κρούσματα

Σαρώνει η Όμικρον: Εκτός ΕΣΥ 2.000 υγειονομικοί - Ξανά 50.000 κρούσματα

Επελαύνει η Covid-19, η οποία απειλεί να βραχυκυκλώσει τη λειτουργία των νοσοκομείων, όπου ήδη 2.000 υγειονομικοί βρίσκονται σε καραντίνα, ακόμα και του ίδιου του Δημοσίου, το οποίο καταρτίζει έκτακτο Plan B για να καλυφθούν τυχόν μαζικά που θα προκύψουν σε υπηρεσίες αιχμής, στο ενδεχόμενο ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας.

Σε ένα περιβάλλον όπου τα κρούσματα αναμένεται και σήμερα να πιάσουν το ύψος των 50.000 όπως προανήγγειλε ο υπουργός Υγεία Θάνος Πλεύρης, οι πολίτες σχηματίζουν ατελείωτες ουρές έξω από διαγνωστικά κέντρα για ένα rapid ή PCR test.

Σε καραντίνα πάνω από 2.000 υγειονομικοί

Οι εκτιμήσεις τις ΠΟΕΔΗΝ κάνουν λόγο για απουσία τουλάχιστον 2.000 υγειονομικών του ΕΣΥ, οι οποίοι τέθηκαν σε καραντίνα, καθώς έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό. Από αυτούς 520 είναι από τα νοσοκομεία της Αττικής, εκτός από τον Πειραιά. 

Το κενό διευρύνει η απουσία από το σύστημα ακόμα 7.000 ατόμων λόγω αναστολής εργασίας και 2.000 συνταξιοδοτήσεων στο τέλος του 2021, την ώρα που η προσέλευση στα νοσοκομεία αυξάνεται.

Η κατάσταση, ωστόσο, χαρακτηρίζεται διαχειρίσιμη από τους ειδικούς ενώ οι νέες οδηγίες για τη διάρκεια απομόνωσής τους στις πέντε ημέρες φαίνεται να συντελεί στη γρήγορη επαναφορά στα καθήκοντά τους.

Επιπλέον, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, θα γίνουν μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ τμημάτων ή και αναστολή χειρουργείων ενώ δεν απαιτείται καραντίνα για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα.

Plan B για τα κενά στο Δημόσιο

Με κατεπείγον έγγραφό του το υπουργείο Εσωτερικών ζητά την άμεση κατάρτιση εναλλακτικού σχεδίου για την εργασία στο Δημόσιο που θα τεθεί σε εφαρμογή, εφόσον υπάρξει απότομη και μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας σε κάποια υπηρεσία, μπροστά στον κίνδυνο να βραχυκυκλώσουν ολόκληρες υπηρεσίες από τα απανωτά κρούσματα.

Στο «έκτακτο πλάνο» στο Δημόσιο περιλαμβάνεται το σύνολο των δομών, αλλά και των υπηρεσιών, όπως και τους εποπτευόμενους φορείς των Υπουργείων, υποδεικνύοντας «τις οργανικές μονάδες, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν σε κάθε περίπτωση», όταν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται καθημερινά.

Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι να διασφαλισθεί η εύρυθμη κατά το μέτρο του δυνατού λειτουργία των υπηρεσιών του Δημοσίου, με τις υπηρεσίες να καλούνται ως σήμερα Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, να αποστείλουν αναλυτικό έκτακτο πλάνο εργασιών στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού και αντιμετώπισης των συνεπειών από τη διασπορά του κορονοϊού».

Έγγραφο «εξαιρετικά επείγον»

Με υπηρεσιακό έγγραφο και την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον», το οποίο κοινοποιήθηκε οριζόντια προς τα Γραφεία Υπουργών και τους Υπηρεσιακούς Γραμματείς των υπουργείων, το υπουργείο Εσωτερικών ζητά την «κατάρτιση έκτακτου πλάνου εργασιών στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού και αντιμετώπισης των συνεπειών από τη διασπορά του κορονοϊού».

Επιπλέον, το υπηρεσιακό έγγραφο απευθυνόμενο προς τις διοικήσεις των υπουργείων σημειώνει πως «θα πρέπει να εξασφαλίσετε και να προσδιορίσετε το ανθρώπινο δυναμικό ανά κλάδο και ειδικότητα, το οποίο θα είναι το κατ’ ελάχιστον απαιτούμενο προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει η συγκεκριμένη υπηρεσία αιχμής», ζητώντας δηλαδή τον ορισμό «προσωπικού ασφαλείας» και για «συγκεκριμένη περίοδο».

Καλούνται δε οι διοικήσεις να εκτιμήσουν παράλληλα ότι «οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό σε ό,τι αφορά τους ανθρώπινους πόρους θα βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες» το επόμενο διάστημα.

«Χρειάζεται ετοιμότητα»

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα σε υπηρεσία του δημοσίου (με τη μετάλλαξη Όμικρον) στο οποίο δημιουργείται ακραία δυσλειτουργία εξαιτίας των νοσήσεων» διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος επισήμανε πως απαιτείται ετοιμότητα και στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων και η μετακίνηση υπαλλήλων μεταξύ υπηρεσιών.

Πρόκειται για μια προληπτική άσκηση προκειμένου να μάς προσδιορίσουν τις υπηρεσίες που είναι κρίσιμες για τη λειτουργία τους ώστε να υπάρξει μεγιστοποίηση της ασφάλειας και της προστασίας και πώς θα εφαρμοστούν υγειονομικά πρωτόκολλα, διευκρίνισε ο Μάκης Βορίδης.

«Χρειάζεται ετοιμότητα, χρειάζεται να γίνει διάκριση μεταξύ υπηρεσιών, και για τις υπηρεσίες που είναι απολύτως κρίσιμο να λειτουργούν, να δούμε τη δυνατότητα αναπληρώσεών τους», συμπλήρωσε και αποκάλυψε ότι έστειλε έγγραφο στις Υπηρεσίες του Δημοσίου ζητώντας την κατάρτιση Plan B, για να αντιμετωπισθεί το ενδεχόμενο να απογυμνωθούν από υπαλλήλους νευραλγικές υπηρεσίες.

Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε αν υπάρξει μεγάλος αριθμός νόσησης εργαζομένων σε μια υπηρεσία δεν είναι πρόβλημα, αλλά αν αυτό συμβεί στους ελεγκτές στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και δεν μπορούν να προσγειωθούν αεροπλάνα τότε υφίσταται σοβαρό ζήτημα και το κράτος θα πρέπει να έχει μεριμνήσει για την αντιμετώπιση σοβαρών καταστάσεων.

Κοντά στα 50.000 και σήμερα τα κρούσματα

Τα κρούσματα σήμερα αναμένεται να αγγίξουν το χθεσινό μαύρο ρεκόρ σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός ανέφερε ότι μετά τα 50.126 κρούσματα κορονοϊού τα οποία καταγράφηκαν χθες στη χώρα, η εκτίμηση είναι πως οι μολύνσεις και σήμερα θα είναι κοντά σε αυτό το νούμερο. «Από την εικόνα που είδα την πρωινή πιθανολογώ ότι θα κινηθεί στο ίδιο επίπεδο, λίγο περισσότερο λίγο λιγότερο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ασθενής διασωληνωμένους με τη μετάλλαξη Όμικρον παρόλο που έχει εντοπιστεί στη χώρα μας από τις 20 Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων από μόνη της δεν πρέπει να είναι αποτρεπτικός παράγοντας για το άνοιγμα των σχολείων. «Αυτή τη στιγμή τα παιδιά ειδικά του γυμνασίου και του λυκείου και κλειστά να ήταν τα σχολεία θα κυκλοφορούσαν όπως κυκλοφορούν και η μεταδοτικότητα θα ήταν μεγαλύτερη» δήλωσε.

Οι πολίτες και σήμερα σχηματίζουν ατελείωτες ουρές στα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test ή PCR.