Σαρλ Μισέλ: Διακυβεύεται η διεθνής αξιοπιστία της Βρετανίας

Σαρλ Μισέλ: Διακυβεύεται η διεθνής αξιοπιστία της Βρετανίας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που εκπροσωπεί τις 27 χώρες της ΕΕ, προέτρεψε σήμερα τη Βρετανία να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία Αποχώρησης, την οποία έχει ήδη υπογράψει το Λονδίνο.

Ο Μισέλ κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση «να αναλάβει τις ευθύνες της», μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μίχαλ Μάρτιν.

Να σημειωθεί πως την περασμένη Τετάρτη, η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε στο κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο το οποίο αναιρεί ένα μέρος της Συμφωνίας Αποχώρησης. Ο ίδιος  δε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραδέχτηκε ότι η ενέργεια αυτή παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, ωστόσο θέλει να ξεκινήσει από αύριο η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου το Συντηρητικό κόμμα διαθέτει άνετη πλειοψηφία 80 εδρών.

Σε ανάρτησή του μάλιστα στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι «διακυβεύεται η διεθνής αξιοπιστία της υπογραφής του Ηνωμένου Βασιλείου».

Aξίζει να επισημανθεί ότι μετά την επίσημη αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, Λονδίνο και Βρυξέλλες ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση τους σε ό,τι αφορά το εμπόριο και την ασφάλεια. Ωστόσο εδώ και μήνες οι συνομιλίες καρκινοβατούν και η εμπορική συμφωνία, που θα απέτρεπε την επανεισαγωγή τελωνειακών δασμών, φαίνεται ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Ο Μπαρνιέ μάλιστα διαβεβαίωσε ότι το λεγόμενο «πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας», που ανησυχεί τη Βρετανία «δεν συνιστά απειλή για την εδαφική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η Συμφωνία Αποχώρησης  σημειωτέον που υπέγραψε το Λονδίνο προβλέπει ότι στη Βόρεια Ιρλανδία επί τέσσερα χρόνια θα εφαρμόζονται ορισμένοι ευρωπαϊκοί κανόνες, κυρίως σε ό,τι αφορά το εμπόριο Εντούτοις με το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί αύριο από τους Βρετανούς βουλευτές, το Λονδίνο θα μπορεί να λαμβάνει μονομερώς αποφάσεις, σε αντίθεση με όσα έχει συμφωνήσει μέχρι τώρα.

«Αποδεχτήκαμε αυτόν τον λεπτό συμβιβασμό (σ.σ. του πρωτοκόλλου της Β. Ιρλανδίας) με τον Μπόρις Τζόνσον και την κυβέρνησή του για να προστατεύσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στο νησί της Ιρλανδίας», κατέληξε ο Μπαρνιέ, στην ανάρτησή του στο Twitter.