7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Σαρηγιάννης: Σε 15 ημέρες η μετάλλαξη Δέλτα θα έχει επικρατήσει στην Ελλάδα

Σαρηγιάννης: Σε 15 ημέρες η μετάλλαξη Δέλτα θα έχει επικρατήσει στην Ελλάδα

Τα δεδομένα είναι ανησυχητικά για τη διάδοση του κορονοϊού, είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής τονίζοντας πως στο τέλος του Ιουλίου θα έχουμε κυλιόμενο μέσο όρο 2.600 κρούσματα, ενώ τον Αύγουστο εκτίμησε ότι ο μέσος όρος θα φτάσει πάνω από 3.400 κρούσματα και υπογράμμισε ότι μέσα στις επόμενες 15 ημέρες η μετάλλαξη θα έχει επικρατήσει.

Όπως εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης, η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταδοθεί μέσα σε 15 με 30 δευτερόλεπτα από άτομο σε άτομο, σε αντίθεση με την αρχική μορφή του ιού που χρειαζόταν 15 λεπτά. «Πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν όλοι», τόνισε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Επίσης σημείωσε ότι τα δεδομένα είναι ανησυχητικά όπως και οι προβλέψεις των μοντέλων, είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής τονίζοντας πως στο τέλος του Ιουλίου θα έχουμε κυλιόμενο μέσο όρο 2.600 κρούσματα. Επίσης, τον Αύγουστο εκτίμησε ότι ο μέσος όρος θα φτάσει γύρω στα 3.430 κρούσματα. «Πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν όλοι», τόνισε. 

Το επιδημιολογικό φορτίο σημειώνει ανοδική πορεία και γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και να φοράμε μάσκα, είπε ο καθηγητής.

Τέλος, υπογράμμισε πως η αύξηση αυτή ήταν πολύ πιο γρήγορη από προηγούμενες που έχουν καταγραφεί και οφείλεται τόσο στη μετάλλαξη Δέλτα όσο και στη χαλάρωση των μέτρων.