Σαράντα παιδιά σκοτώθηκαν από τον χθεσινό βομβαρδισμό στην Υεμένη

Σαράντα παιδιά σκοτώθηκαν από τον χθεσινό βομβαρδισμό στην Υεμένη

Σαράντα παιδιά έχασαν την ζωή τους από τον χθεσινό αεροπορικό βομβαρδισμό στην Υεμένη, κατά τη διάρκεια του οποίου χτυπήθηκε το λεωφορείο στο οποίος επέβαιναν, σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ερυθρός Σταυρός. Τον θάνατο βρήκαν επίσης 11 ενήλικες, ανεβάζοντας το σύνολο των νεκρών σε 51.

Ακόμα 79 άτομα, εκ των οποίων τα 56 είναι παιδιά, τραυματίστηκαν από το χτύπημα, που έλαβε χώρα σε κατάμεστη λαϊκή αγορά.

Ο βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε από αεροσκάφη του συνασπισμού που υπό την ηγεσία της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας μάχεται κατά των σιιτών ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Εκπρόσωπος της συμμαχίας υποστήριξε πως στόχος της επιδρομής ήταν αντάρτες μαχητές κι ότι όλα έγιναν σύμφωνα με το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών για την τραγική αυτή υπόθεση, κατόπιν αιτήματος της Βολιβίας,της Ολλανδίας, του Περού, της Πολωνίας και της Σουηδίας, χώρες που δεν είναι μόνιμα μέλη του ΣΑ.

Η σαουδαραβική συμμαχία ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή έρευνας για την επιδρομή, για την οποία χθες το Ριάντ διατεινόταν ότι ήταν μια «νόμιμη» στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των αντιπάλων της στον πόλεμο στη χώρα, σιιτών ανταρτών Χούθι.

Η ένοπλη σιιτική οργάνωση έκανε λόγο για τουλάχιστον 40 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από τον βομβαρδισμό του σχολικού λεωφορείου.

Η UNICEF μίλησε για μια «φρικιαστική» επίθεση και για «ένα νέο χαμηλό στο βάρβαρο πόλεμο της Υεμένης», ενώ ο γ.γ. του ΟΗΕ, Π. Γκουτέρες, ζήτησε τη διεξαγωγή άμεσης και ανεξάρτητης έρευνας για τον βομβαρδισμό του λεωφορείου που συνέβη  καθώς διέσχιζε μια αγορά στην Νταχιάν, πόλης στην επαρχία Σααντά, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Χούθι.

Από τον Μάρτιο του 2015, και τη στρατιωτική επέμβαση του Ριάντ, ο πόλεμος στην Υεμένη έχει σκοτώσει περίπου 10.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 9.500 αμάχων, προκαλώντας τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ