Σανγκάη - lockdown: Η χώρα θα επιμείνει στην πολιτική «δυναμικής εκκαθάρισης της covid», λέει το Πεκίνο

Σανγκάη - lockdown: Η χώρα θα επιμείνει στην πολιτική «δυναμικής εκκαθάρισης της covid», λέει το Πεκίνο

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η χώρα του θα πρέπει να επιμείνει στην αυστηρή πολιτική της «δυναμικής εκκαθάρισης της covid», καθώς η πανδημία εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρή.

Λόγω της πολιτικής μηδενικής ανοχής που ακολουθεί η Κίνα εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε lockdown, ενώ σοβαρές είναι οι επιπτώσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

«Πρέπει να επιμείνουμε να βάζουμε τους ανθρώπους πάνω από όλα, τη ζωή πάνω από όλα (…) Πρέπει να επιμείνουμε στην επιστημονική ακρίβεια, στη δυναμική της μηδενικής covid», επεσήμανε ο Σι στη διάρκεια επίσκεψής του στο νησί Χαϊνάν, στη νότια Κίνα, σήμερα.

«Η τρέχουσα πανδημία εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρή και δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου. Η επιμονή σημαίνει νίκη», υπογράμμισε ο Κινέζος πρόεδρος.

Ο νέος κορονοϊός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο τέλος του 2019 στην κινεζική πόλη Ουχάν. Το lockdown που επιβλήθηκε εκεί στις αρχές του 2020 αποτέλεσε προάγγελο της πολιτικής που ακολούθησε στη συνέχεια το Πεκίνο χάρη στην οποία περιορίστηκε σημαντικά η κυκλοφορία του ιού για τα επόμενα δύο χρόνια.

Όμως στις αρχές του 2022 εστίες του ιδιαίτερα μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον εμφανίστηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Τώρα επίκεντρο του τρέχοντος ξεσπάσματος της επιδημίας είναι η οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας, η Σανγκάη, με αποτέλεσμα να έχει επιβληθεί αυστηρό lockdown στην πλειονότητα των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της.

Οι αρχές της Σανγκάης ανακοίνωσαν σήμερα νέα αύξηση των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, 25.146, έναντι 25.141 χθες. Οι συμπτωματικές μολύνσεις επίσης αυξήθηκαν, φτάνοντας τις 2.573 από 1.189 που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη.

Το Κινεζικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) δημοσίευσε χθες στη σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νέες οδηγίες για καραντίνα των ασθενών στο σπίτι, εγείροντας ελπίδες για χαλάρωση των αυστηρών μέτρων.

Βάσει των υφιστάμενων κανόνων στην Κίνα ακόμη και όσοι δεν εμφανίζουν συμπτώματα ή έχουν πολύ ήπια συμπτώματα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα σε ειδικά διαμορφωμένα κέντρα. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν εκφράσει την αγανάκτησή τους για τις κακές συνθήκες διαβίωσης σε αυτά.

Η οδηγία του CDC για καραντίνα στο σπίτι, σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο, με μάσκα, αντισηπτικό και άλλο προστατευτικό εξοπλισμό, δημιούργησε την ελπίδα ότι θα χαλαρώσουν οι κανόνες που θέλουν τους ασθενείς να μεταβαίνουν σε κρατικά κέντρα καραντίνας.

Άλλα όταν ένας χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ρώτησε αν θα μπορούσε να παραμείνει σε καραντίνα στο σπίτι του, το CDC τον παρέπεμψε στην παλιά οδηγία.

Εξάλλου ούτε οι αρχές της Σανγκάης αφήσαν να εννοηθεί ότι υπάρχει αλλαγή στρατηγικής στη σημερινή τους ενημέρωση.