Σάμος: Μη κατοικήσιμα 300 σπίτια, 11 ακατάλληλα σχολεία

Σάμος: Μη κατοικήσιμα 300 σπίτια, 11 ακατάλληλα σχολεία

Συνεχίζονται και σήμερα οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτίρια της Σάμου. Μη κατοικήσιμες έχουν κριθεί 300 κατοικίες.

Συγκεκριμένα, στο νησί βρίσκονται 57 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι οποίοι κάνουν αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια, αλλά και τα λιμάνια του νησιού.

Έως το τέλος της χθεσινής ημέρας πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε 490 κτίρια σε όλο το νησί. Οι 414 από αυτές αφορούν κατοικίες στο Βαθύ, το Καρλόβασι, τη Χώρα, το Κοκκάρι, το Πυθαγόρειο και αλλού, εκ των οποίων οι 300 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 15 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 8.

Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί 21 από τα 35.

Τέλος, έχουν γίνει έλεγχοι και σε 44 σχολεία, εκ των οποίων 11 έχουν κριθεί ακατάλληλα. Συγκεκριμένα 5 ακατάλληλα είναι στο Βαθύ και Άνω Βαθύ και 6 ακατάλληλα είναι στη Χώρα, στο Πυθαγόρειο και στο Καρλόβασι.

Επίσης, σύμφωνα με τα ΕΛΤΑ το ταχυδρομικό κατάστημα στο Βαθύ, έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από τον σεισμό και έχει χαρακτηρισθεί «μη επισκέψιμο». Για τον λόγο αυτό, καθ’ οδόν προς τη Σάμο, βρίσκεται το τροχοταχυδρομείο των ΕΛΤΑ, το οποίο θα εγκατασταθεί μπροστά από το κατάστημα στο Βαθύ, προκειμένου οι υπηρεσίες να προσφέρονται από αυτό.

Επίσης, το προσωπικό του καταστήματος θα μεταφέρει τα ταχυδρομικά αντικείμενα και ό,τι άλλο απαιτείται, ώστε το τροχοταχυδρομείο να λειτουργήσει από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου και καταβάλλεται προσπάθεια ώστε η αστική και αγροτική διανομή στις σεισμόπληκτες περιοχές που εξυπηρετούσε το κατάστημα  Βαθέως,  να παρέχονται, πλέον, από το κατάστημα Καρλοβασίου.

400 άστεγες οικογένειες μετά τα 6,7 Ρίχτερ

Κατεστραμμένα είναι τα περισσότερα κατοικήσιμα σπίτια που έχουν ελεγχθεί και χαρακτηριστεί προσωρινά ακατοίκητα από τα αρμόδια κλιμάκια, με αποτέλεσμα περίπου 400 οικογένειες σε όλη την Σάμο να έχουν μείνει άστεγες και να πρέπει να βρουν μόνιμο κατάλυμα, ώστε να φύγουν από σκηνές και να εγκατασταθούν είτε σε ξενοδοχεία, είτε σε κατοικίες που άντεξαν τον σεισμό.

Οι μεγαλύτερες ζημιές έχουν γίνει σε σπίτια στα χωριά Κονταίικα, στο Άνω Βαθύ, στο παραλιακό μέτωπο Καρλοβασίου και Βαθέως. Τα ακατάλληλα σπίτια πρέπει άμεσα να γκρεμιστούν, αναφέρουν οι μηχανικοί, καθώς υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν από κάποιον μετασεισμό.

Ήδη η τοπική αυτοδιοίκηση απευθύνει έκκληση ώστε να γίνουν οι κατεδαφίσεις με συνοπτικές διαδικασίες και να μην κολλήσουν στην γραφειοκρατία. 

Ένας μετασεισμός ανά 17 λεπτά

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τη σεισμική δραστηριότητα μετά τον κύριο σεισμό στη Σάμο των 6,7 Ρίχτερ, που έφερε στην δημοσιότητα το εργαστήριο στατιστικής και ανάλυσης δεδομένων του Πανεπιστήμιου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, το τμήμα στατιστικής και αναλογιστικών-χρηματοοικονομικών μαθηματικών, δημοσίευσε έρευνα με βάση τα δεδομένα που έχουν δοθεί μετά τον κύριο σεισμό, που αφαίρεσε την ζωή από δύο νέα παιδιά στην Σάμο, αλλά και 76 ανθρώπους ακόμη στην Σμύρνη της Τουρκίας.

Σύμφωνα λοιπόν με την ανάλυση του πανεπιστημίου, από τον πρώτο μετασεισμό που καταγράφηκε στις 14:04 της 30ης Οκτωβρίου, ως τις 15:28 χθες Κυριακή, σημειώνονται τα εξής:

Το πλήθος των μετασεισμικών δονήσεων ανέρχεται στις 147.

- Η μέση απόσταση μεταξύ τους είναι 17 λεπτά, ενώ η διάμεση απόσταση είναι 12.5 λεπτά.

- Η ελάχιστη τιμή του μεγέθους των δονήσεων είναι 2.4R, ενώ η μέγιστη 5R.

- Κατά μέσο όρο, κάθε μια μετασεισμική δόνηση φτάνει τα 3.4R.

- Τα παραπάνω, σημαίνουν ότι μετά τον κύριο σεισμό των 6.7R της 30/10/2020, κατά μέσο όρο ανά 17 λεπτά γίνεται ένας μετασεισμός ύψους 3.4R.

Τα στοιχεία του πρώτου 24ωρου

Το πρώτο 24ωρο, δηλαδή από της 30/10/2020, 14:04 μ.μ. (πρώτος μετασεισμός) έως και της 31/10/2020, 14:03 μ.μ.:

- Το πλήθος των μετασεισμικών δονήσεων ανέρχεται στις 83.

- Η μέση απόσταση μεταξύ τους ήταν 15.5 λεπτά, ενώ η διάμεση απόσταση ήταν 11.5 λεπτά.

- Η ελάχιστη τιμή του μεγέθους των δονήσεων ήταν 2.7R, ενώ η μέγιστη 5R.

- Κατά μέσο όρο, κάθε μια μετασεισμική δόνηση έφτασε τα 3.5R.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι κατά το πρώτο 24ωρο κατά μέσο όρο ανά 15.5 λεπτά γινόταν ένας μετασεισμός ύψους 3.5R.

Τα στοιχεία στο δεύτερο 24ωρο

Το δεύτερο 24ωρο, δηλαδή από της 31/10/2020, 14:08 μ.μ. έως και της 1/11/2020, 14:09 μ.μ.:

- Το πλήθος των μετασεισμικών δονήσεων ανέρχεται στις 62.
- Η μέση απόσταση μεταξύ τους ήταν 20 λεπτά, ενώ η διάμεση απόσταση ήταν 15 λεπτά.
- Η ελάχιστη τιμή του μεγέθους των δονήσεων ήταν 2.4R, ενώ η μέγιστη 4.3R.
- Κατά μέσο όρο, κάθε μια μετασεισμική δόνηση έφτασε τα 3.2R.

Τα παραπάνω, σημαίνουν ότι κατά το δεύτερο 24ωρο κατά μέσο όρο ανά 20 λεπτά γινόταν ένας μετασεισμός ύψους 3.2R.