Σάλος με το ξέσπασμα Μπάιντεν κατά Ερντογάν - Οργισμένες αντιδράσεις από την Άγκυρα

Σάλος με το ξέσπασμα Μπάιντεν κατά Ερντογάν - Οργισμένες αντιδράσεις από την Άγκυρα

Την παραμονή της συνάντησης Μάικ Πομπέο και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Δομινικανή Δημοκρατία, κυκλοφόρησε βίντεο που εμφανίζει τον Τζο Μπάιντεν από τον περασμένο Δεκέμβριο, να ξεσπά εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην Άγκυρα. Στο εν λόγω βίντεο μάλιστα ο Τζο Μπάιντεν λέει, μεταξύ άλλων, ότι έχει μειωθεί η εμπιστοσύνη του στην Τουρκία και πως ο Ερντογάν είναι αυταρχικός.

Ο υποψήφιος των ΗΠΑ για την προεδρία Τζο Μπάιντεν, σημειωτέον, δήλωσε στο πλαίσιο της συνέντευξης ότι ο Τούρκος Πρόεδρος πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα για την ευρύτερη στάση του. 

«Μπορούμε να υποστηρίξουμε εκείνα τα στοιχεία της τουρκικής ηγεσίας που εξακολουθούν να υπάρχουν και να πάρουμε περισσότερα από παλιά. Να τα ενθαρρύνουμε να είναι σε θέση να αναλάβουν και να νικήσουν τον Ερντογάν, όχι με πραξικόπημα ... όχι με πραξικόπημα αλλά μέσω της εκλογικής διαδικασίας», επισημαίνει μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά.

Οι αντιδράσεις από την Άγκυρα είναι οργισμένες, με σύμβουλο μάλιστα  του Τούρκου προέδρου να αναφέρει ότι «αυτές οι δηλώσεις αντικατοπτρίζουν τα παιχνίδια που παίζονται πάνω από την Τουρκία και τις παρεμβατικές τους στάσεις. Αυτές οι παρατηρήσεις δεν συνάδουν με τη δημοκρατία και τη φύση των τουρκοαμερικανικών σχέσεων».