Σαγκάη: Μερική χαλάρωση των περιορισμών – Κλειστά σχολεία στο Πεκίνο

Σαγκάη: Μερική χαλάρωση των περιορισμών – Κλειστά σχολεία στο Πεκίνο

Μερικοί από τους 25 εκατομμύρια ανθρώπους της Σαγκάης κατάφεραν να βγουν έξω την Τρίτη για σύντομους περιπάτους και ψώνια αφού πέρασαν πάνω από ένα μήνα υπό το lockdown για τον COVID-19, ενώ η πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο, επικεντρώθηκε στην πραγματοποίηση μαζικών τεστ και τα σχολεία θα μείνουν κλειστά.

Το Πεκίνο προσπαθεί απεγνωσμένα να αποτρέψει μια επιδημία που τώρα αριθμεί τα δεκάδες νέα κρούσματα ημερησίως, ώστε να εξελιχθεί σε μια κρίση όπως αυτή στη Σαγκάη αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Reuters.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στο οικονομικό κέντρο της Σαγκάης εξακολουθούν να μην μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά από περισσότερο από ένα μήνα εγκλεισμού. Όμως,

μια σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών σε πέντε από τις 16 συνοικίες της από την Κυριακή, όπου κατοικεί περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού της πόλης, επέτρεψε σε ορισμένους να βγουν για λίγο.

Το επίπεδο των περιορισμών διέφερε από το ένα συγκρότημα κατοικιών στο άλλο. Σε πολλά συγκροτήματα, ένα άτομο από κάθε νοικοκυριό μπορούσε να βγει έξω κάθε φορά, για τρεις ώρες το πολύ.

Δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Σαγκάη αλλάζει πορεία στην εκστρατεία της κατά του ιού. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εκτός περιοχών υπό τις αυστηρότερες προφυλάξεις ανήλθε σε 73 τη Δευτέρα από 58 την προηγούμενη ημέρα - μια οπισθοδρόμηση έπειτα από δύο συνεχόμενες ημέρες χωρίς κρούσματα.

Μια περίοδος χωρίς νέα κρούσματα είναι βασική προϋπόθεση για μια περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών.

Δεκάδες μεγάλες κινεζικές πόλεις βρίσκονται σε πλήρη ή μερικό αποκλεισμό. Η τελευταία ήταν η κεντρική πόλη Zενγκζού, όπου ζουν 12,6 εκατομμύρια άνθρωποι. Η πόλη ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα επιβάλει νέους περιορισμούς μετακίνησης.

Οι κινεζικέςς αρχές λένε ότι η πολιτική «μηδενικής ανοχής» για τον COVID-19 στοχεύει να σώσει όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές, φέροντας ως παράδειγμα τους εκατομμύρια θανάτους από κορονοϊό εκτός Κίνας, όπου πολλές χώρες δεν παίρνουν προφυλάξεις για να «ζήσουν με τον COVID» ακόμη και όταν εξαπλώνονται οι λοιμώξεις.

Η Κίνα ανέφερε 20 νέους θανάτους από τον κορωνοϊό τη Δευτέρα, όλοι στη Σαγκάη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 5.112 από την έναρξη της πανδημίας, αν και υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες σχετικά με την καταμέτρηση.

Τα μέτρα στο Πεκίνο

Το Πεκίνο, ελπίζοντας να αποφύγει τα της Σαγκάης, κάνει μαζικά τεστ και στοχευμένο κλείσιμο επιχειρήσεων και κτιρίων κατοικιών.

Η πρωτεύουσα των 22 εκατομμυρίων ανθρώπων θα κρατήσει τα σχολεία κλειστά για τουλάχιστον άλλη μια εβδομάδα μετά την πενθήμερη αργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς που θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη

Από την Πέμπτη, όσοι έρχονται ή φεύγουν από το Πεκίνο θα πρέπει επίσης να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ COVID όχι παλαιότερο των 48 ωρών.

Οι αρχές της πόλης προέτρεψαν τους κατοίκους να φορούν σωστά μάσκες και να πλένουν τα χέρια τους όταν χρησιμοποιούν τις δημόσιες τουαλέτες, αφού 40 μολύνσεις εντοπίστηκαν σε άτομο που χρησιμοποίησε τέτοιες εγκαταστάσεις τρεις φορές.

Τα εστιατόρια έχουν κλείσει για φαγητό σε μια περίοδο που είναι συνήθως πολυσύχναστη περίοδος διακοπών και οι δρόμοι της πόλης είναι ασυνήθιστα ήσυχοι, καθώς πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι θα μπουν σε καραντίνα εάν διαπιστωθεί ότι ήρθαν σε επαφή με κρούσμα.