Η Ελλάδα καταδικάζει τις τουρκικές μεθοδεύσεις στη Μεσόγειο
Σαφής απάντηση Αθήνας σε Ερντογάν

Η Ελλάδα καταδικάζει τις τουρκικές μεθοδεύσεις στη Μεσόγειο

Σημειώνοντας ότι η Τουρκία αποτελείς «μειοψηφία του ενός», το υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στις σημερινές αναφορές του Τ. Ερντογάν για τη Μεσόγειο υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή αλλά τις έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα.

«Η παρανομία δεν παράγει δίκαιο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλ. Γεννηματάς βάζοντας τέλος στην προσπάθεια του τούρκου προέδρου να δημιουργήσει εντυπώσεις και να ανοίξει εκ νέου θέμα για την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο όπου επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα είτε με τα παράνομα μνημόνια με την Λιβυκή Κυβέρνηση είτε με κινήσεις και προαναγγελίες γεωτρήσεων.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει προβεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να υπάρξει διεθνής καταδίκη των προκλητικών τουρκικών ενεργειών κάτι που εστέφθη με επιτυχία. Ως εκ τούτου οι αναφορές του Τούρκου Προέδρου προς το εσωκομματικό του κοινό μόνον ως κινήσεις εντυπωσιασμού μπορούν να χαρακτηριστούν.

Δεν παύουν πάντως να μπαίνουν στο μικροσκόπιο της ελληνικής πλευράς τη στιγμή που επιχειρείται το άνοιγμα θεμάτων όπως οι γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης σε περιοχή που έχει μπει στο ορισμό θαλασσίων ζωνών μέσω του παρανόμου μνημονίου της Τουρκίας με την Κυβέρνηση της Τρίπολης.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζει επίσης ότι η στάση της Ελλάδας παραμένει ακλόνητη έναντι των τουρκικών μεθοδεύσεων που συνεχίζουν να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, σημειώνοντας ότι λειτουργούν ως προσχήματα για την παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής.

Αναλυτικά η απάντηση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Αλ. Γεννηματά:

«Ως έχουμε κατ´επανάληψη τονίσει, η παρανομία δεν παράγει δίκαιο.

Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή. Μεθοδεύσεις που συνεχίζουν να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, δημιουργώντας μεταξύ άλλων προσχήματα για την παραβίαση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και για την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής.

Δυστυχώς και σε αυτό, η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί μειοψηφία του ενός».