Σ. Τζαβίντ: Δεν θα μπορούσα να μιλήσω αν παρέμενα Υπουργός Οικονομικών

Σ. Τζαβίντ: Δεν θα μπορούσα να μιλήσω αν παρέμενα Υπουργός Οικονομικών

Τους λόγους της παραίτησης ενώπιον των βουλευτών εξήγησε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Σαγίντ Τζαβίντ ο οποίος υποστήριξε ότι δεν θα μπορούσε να μιλήσει ελεύθερα αν παρέμενε στη θέση του.

Ο Τζαβίντ υποστήριξε ότι δεν θα είχε την ελευθερία της γνώμης του αν δεχόταν τους όρους έθεσε η Ντάουνινγκ Στρητ, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ο διάδοχος του Ρίσι Σουνακ θα πρέπει να κάνει τη δουλειά του «απερίσπαστος». Ο πρώην Υπουργός πρόσθεσε ότι οι Συντηρητικοί δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουν την υπόσχεση τους για περιορισμό του δημοσίου χρέους, κάτι που αν δεν γίνει θα στοιχειώνει «γενιές Βρετανών» όπως είπε.

Η πρόσφατη παραίτηση του Τζαβίντ ήρθε αφότου, ο Ντόμινικ Κάμινγκς σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ζητούσε να απομακρυνθούν όλοι οι ειδικοί σύμβουλοι του υπουργού και να αντικατασταθούν με ανθρώπους της επιλογής του. Οι σχέσεις όμως του συμβούλου με τον Υπουργό είχαν διαταραχθεί έντονα ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο Κάμινγκς απέλυσε τη σύμβουλο του, Σόνια Καν χωρίς καν να τον ενημερώσει.

Οι βρετανικές εφημερίδες υποστηρίζουν ότι η Ντάουνιγκ Στριτ τάσσεται υπέρ μιας πιο επεκτατικής οικονομικής πολιτικής, την ώρα που ο Τζαβίντ είναι υπέρμαχος της συγκράτησης των δημοσιονομικών.