Συνιστά ψυχραιμία - Δεν χρειάζονται νέα μέτρα στις πύλες εισόδου
Σ. Τσιόδρας για κορονοϊό

Συνιστά ψυχραιμία - Δεν χρειάζονται νέα μέτρα στις πύλες εισόδου

«Δεν χρειάζεται εφησυχασμός αλλά ούτε και επιπλέον μέτρα στις πύλες εισόδους της χώρα». Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας μετά την ευρεία σύσκεψη των λοιμωξιολόγων στο υπουργείο Υγείας για το θέμα του κορονοϊού.

Ο κ. Τσιόδρας συνέστησε ψυχραιμία μεταφέροντας την άποψη των υπολοίπων λοιμωξιολόγων που συμμετείχαν στη σύσκεψη και ενημέρωση ότι το 85% του περιστατικών του κορονοϊού βιώνουν την ίωση ως ένα απλό κρυολόγημα.

Πρόσθεσε, σε ότι αφορά τα μέτρα στις πύλες εισόδου, ότι η αυξημένη επιτήρηση σε αεροδρόμια και λιμάνια έχει μικρά περιθώρια επιτυχίας, στην αναγνώριση κρούσματος και επισήμανε συγκεκριμένα πως το 90% των κρουσμάτων δεν εντοπίστηκαν από θερμικές κάμερες στις πύλες εισόδου.

Στο σχεδιασμό για την επόμενη μέρα ο κ. Τσιόδρας είπε ότι θα ληφθούν οριζόντια μέτρα και ο υγειονομικός μηχανισμός θα είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει πιθανό κρούσμα. Σημείωσε, μάλιστα, ότι αυτό αποτελεί πάντα ένα σοβαρό ενδεχόμενο.

Τα οριζόντια μέτρα, όπως τόνισε θα αφορούν στην ενίσχυση του συστήματος με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και επιπλέον χρηματοδότηση.

Νωρίτερα, ο καθηγητής αναφέρθηκε στα άμεσα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβουν οι πολίτες για τον κορονοϊό, όπως τακτικό πλύσιμο των χεριών, κάλυψη της μύτης και του στόματος σε περίπτωση βήχα ή φταρνίσματος και η τήρηση αποστάσεων όσο το δυνατόν.

Αυτά είναι τα βασικά μέτρα αποφυγής του ιού, ενώ επισημαίνεται η ανάγκη αναζήτησης ιατρικής βοήθειας - όχι στο νοσοκομείο - όταν τα συμπτώματα είναι ακόμη ελαφρά.

Σχετικές οδηγίες για τους κανόνες υγιεινής ώστε να προστατευθούν οι πολίτες από τον κορονοϊό έχει εκδώσει και το υπουργείο Υγείας στην ιστοσελίδα του.

Την ίδια στιγμή, μετά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Ιταλία, ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών να δώσει οδηγίες για τα μέτρα ατομικής υγιεινής που θα μας προστατεύσουν - κατά το δυνατόν - από τον ιό, καθώς ο συγχρωτισμός αναμένεται να είναι έντονος τις επόμενες ημέρες, λόγω καρναβαλιού.

Αντίστοιχα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, επικαιροποίησε τις οδηγίες προστασίας του ιατρικού σώματος από πιθανό κρούσμα κορονοϊού.