Σ. Τσιόδρας: Οι τρεις κανόνες για τον τουρισμό

Σ. Τσιόδρας: Οι τρεις κανόνες για τον τουρισμό

Στους υγειονομικούς κανόνες με τους οποίους θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει ο τουρισμός στη χώρα αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας, επισημαίνοντας ότι η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στους εργαστηριακούς ελέγχους, στη χρήση μάσκας και την προστασία των ομάδων αυξημένου κινδύνου.

«Σίγουρα δεν είμαστε σε φάση να μιλήσουμε για άνοιγμα του τουρισμού από το εξωτερικό αυτή τη στιγμή, αλλά οπωσδήποτε γίνονται κάποιες συζητήσεις με ποιους υγειονομικούς κανόνες θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει ο τουρισμός στην πατρίδα μας», υπογράμμισε ο Σ. Τσιόδρας, προσθέτοντας όμως πως «θεωρώ ότι θα γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες, τίποτα δεν είναι οριστικό ακόμα».

Ο πρώτος κανόνας που επισήμανε έχει να κάνει με τους  εργαστηριακούς ελέγχους. «Αν φτάσουμε σε μια κατάσταση που θα επιτρέπεται ο τουρισμός θα υπάρχουν κανόνες που θα έχουν σχέση με τον εργαστηριακό έλεγχο ιδίως αν αυτός μπορεί να διασφαλίσει ότι κάποιος δεν είναι φορέας της νόσου όταν ταξιδεύει ή έχει περάσει τη νόσο», είπε.

Ένας δεύτερος κανόνας είναι ότι η μετακίνηση θα γίνεται με χρήση μάσκας αλλά και με μέτρα αντιμετώπισης ενός υπόπτου περιστατικού σε μέσο μεταφοράς.

Τέλος, ο τρίτος κανόνας που ανέφερε ο κος Τσιόδρας είναι η προστασία των ομάδων αυξημένου κινδύνου, επισημαίνοντας πως «φαντάζομαι δεν θα ρισκάρουμε σε μια περίοδο που μπορεί να κυκλοφορεί ακόμα ο ιός, τη μεταφορά του σε ένα εξοχικό ή σε ένα σπίτι στο χωριό στο οποίο μένουν άνθρωποι με αυξημένο κίνδυνο».

Αναφερόμενος στα μέσα μεταφοράς είπε ότι είτε αυτό είναι αεροπλάνο είτε πλοίο και «παντού θα χρειάζεται η προσοχή και η τήρηση των μέτρων, εάν και εφόσον γίνει η εφικτή η διαδικασία του τουρισμού και κυρίως η τήρηση των αποστάσεων».

Καταλήγοντας πάντως για το ζήτημα του τουρισμού, ο κ. Τσιόδρας υπενθύμισε ότι η παγκόσμια διασπορά του ιού ξεκίνησε από εισαγόμενα κρούσματα, από ταξιδιώτες όπως είπε και πρόσθεσε: «ακόμα και διαδικασίες εσωτερικού τουρισμού μπορεί να υποβάλλονται σε κάποιες απαγορεύσεις. Μπορούμε να σκεφτόμαστε όλο και περισσότερο τον εσωτερικό τουρισμό αν παραμείνουμε σε μια καλή κατάσταση και εύχομαι τα οποία προβλήματα- γιατί θα υπάρξουν προβλήματα- να μπορούν να αντιμετωπίζονται ταχύτερα με τη διαδικασία του εργαστηριακού ελέγχου, της απομόνωσης και της ιχνηλάτισης των επαφών και πρόσβασης στο ΕΣΥ».

Διαβάστε ακόμα:

Να αποφεύγεται η χρήση των μέσων μεταφοράς - Τα 7 μέτρα προστασίας

- 18 νέα κρούσματα, συνολικά 2.744