Σ. Τσιόδρας: «Όχι» στη γενικευμένη χρήση μάσκας και γαντιών

Σ. Τσιόδρας: «Όχι» στη γενικευμένη χρήση μάσκας και γαντιών

Δεν συστήνει τη γενικευμένη χρήση μάσκας από το κοινό ούτε τη χρήση γαντιών σε εξωτερικούς χώρους η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας, όπως ανακοίνωσε ο Σ. Τσιόδρας.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις του ΠΟΥ και του ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για τη χρήση μάσκας, η Επιτροπή κατέληξε να συμφωνήσει με το τελευταίο.

Από τη χρήση της μάσκας, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τα εφαρμόσουμε αναλόγως με την πορεία της επιδημίας, κυρίως για την προστασία από τη μόλυνση από όσους είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτώματα.

Εντούτοις, συζητήθηκε η αύξηση του κινδύνου από την χρήση της μάσκας και την ψευδή αίσθηση ασφάλειας που παρέχει. «Η Επιτροπή θεωρεί ότι στην παρούσα φάση τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων υγιεινής, κυρίως των χεριών», ανέφερε.

Επιπλέον για τη χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα, αυτές δεν συστήνονται και είναι επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται από ανθρώπους του γενικού κοινού και η χρήση τους πρέπει να γίνεται από τους επαγγελματίες που εργάζονται σε ΜΕΘ και τους αναισθησιολόγους.

Σε ό,τι αφορά στα γάντια μίας χρήσης, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι λίγες ενδείξεις υπάρχουν ότι η χρήση τους από το γενικό κοινό προσφέρει προστασία. Αντιθέτως, η αδιάκριτη χρήση τους σε δημόσιους χώρους είναι μάταιη ή ακόμα μπορεί και να κάνει κακό.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, τα γάντια αυτά δεν έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμένη χρήση, μπορούν εύκολα να φθαρούν και να αποκτήσουν τρυπούλες, θέτοντας σε κίνδυνο το άτομο που τα φοράει. Επιπλέον, μπορούν να οδηγήσουν σε εφησυχασμό και ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας.

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι ο ιός μπορεί να μολύνει τα γάντια όπως τα χέρια, γεγονός επικίνδυνο δεδομένου ότι ο μέσος άνθρωπος πιάνει το πρόσωπό του πολλές φορές την ώρα. Επιπλέον αν τα γάντια απορριφθούν σε δημόσιους χώρους αποτελούν εστία μόλυνσης. 

Επομένως, η Επιτροπή συστήνει να πάψουμε να φοράμε τα γάντια σε εξωτερικές δραστηριότητες και να τα αφήσουμε στους επαγγελματίες της Υγείας.