Τετάρτη 8 Απριλίου 2020, 20:24
Τελευταία ενημέρωση: 20:24

-A +A

Σ. Τσιόδρας: Αύριο η τοποθέτηση της επιτροπής για τη χρήση μάσκας

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020, 20:24
Τελευταία ενημέρωση: 20:24
Σ. Τσιόδρας: Αύριο η τοποθέτηση της επιτροπής για τη χρήση μάσκας
-A +A

Αύριο θα ανακοινωθεί η τελική τοποθέτηση της ελληνικής επιτροπής πρόληψης για τον κορονοϊό για το ζήτημα ευρεία χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, ενημέρωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς συνεχίζει να επικρατεί διχογνωμία στην επιστημονική κοινότητα για το ζήτημα.

Ειδικότερα, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι «ο ΠΟΥ δεν υποστηρίζει την ευρεία χρήση μάσκα στον γενικό πληθυσμό καθώς η χρήση της φέρει αβεβαιότητες και σημαντικούς κινδύνους».

Όπως είπε, οι κίνδυνοι σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι «να μολυνθείς χωρίς να θέλεις με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας στο πρόσωπό σου, δυσκολία στην αναπνοή, ψευδή αίσθηση ασφάλειας η οποία θα οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές όπως η μη τήρηση πιο σημαντικών μέτρων όπως είναι η διατήρηση φυσικής απόστασης από άνθρωπο σε άνθρωπο, το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών και το άγγιγμα του προσώπου»

Αναφερόμενος στις οδηγίες του ΠΟΥ, επισήμανε ότι τα πιο σημαντικά μέτρα αυτή τη στιγμή για όλους είναι «να αποφεύγουμε συνωστισμό σε κλειστούς χώρους, να τηρούμε φυσικά απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από άλλα άτομα ιδίως από άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα όπως βήχα και φτέρνισμα».

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι ο ΠΟΥ δεν ήταν απόλυτος στο μήνυμά του και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η εφαρμογή αυτού του μέτρου ανάλογα με την επιδημία σε μία χώρα και σε συγκεκριμένους χώρους. «Και το ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έκρινε ότι υπάρχουν περισσότερα κατά παρά υπέρ στη χρήση μάσκα αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης της, ώστε να δώσει όπως λέει στην αναφορά του λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ασυμπτωματικούς» κατέληξε ο κος Τσιόδρας.

Καταλάγοντας δε ανέφερε πως «έκρινα πως το θέμα είναι σημαντικό και αύριο θα σας αναφέρω και την τελική τοποθέτησή μας μετά και τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής».

Οι οδηγίες του ECDC

Οι πλέον πρόσφατες οδηγίες του ECDC αναφέρουν ότι η χρήση μάσκας προσώπου από τους πολίτες μπορεί να χρησιμεύσει ως μέσο ελέγχου της πηγής της μόλυνσης για τη μείωση της εξάπλωσης της λοίμωξης στην κοινότητα, ελαχιστοποιώντας την έκκριση σταγονιδίων αναπνοής από μολυσμένα άτομα που δεν έχουν αναπτύξει ακόμη συμπτώματα ή που παραμένουν ασυμπτωματικά. Ωστόσο το ECDC υπογραμμίζει ότι δεν είναι γνωστό σε ποιο βαθμό η χρήση μάσκας στην κοινότητα μπορεί να συμβάλει στη μείωση της μετάδοσης, μαζί με τα υπολοιπα αντίμετρα.

Σε αυτό το πλαίσιο το ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων συστήνει τη χρήση μάσκας:

- Κατά την επίσκεψη σε απασχολημένους, κλειστούς χώρους, όπως καταστήματα τροφίμων, εμπορικά κέντρα κ.λπ.

- Στις δημόσιες συγκοινωνίες

- Σε χώρους εργασίας και επαγγέλματα στους οποίους έρχεστε σε επαφή με πολλούς άλλους ανθρώπους και δεν υπάρχει δυνατότητα για τηλεργασία.

Παράλληλα απευθύνει και τρεις σημαντικές προειδοποιήσεις για τη χρήση μάσκας προσώπου:

- Πρέπει να διασφαλίζεται ότι οι ιατρικές μάσκες προσώπου διατηρούνται και έχουν προτεραιότητα για χρήση από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, ιδιαίτερα δεδομένης της τρέχουσας έλλειψης αναπνευστικού και προστατευτικού εξοπλισμού, που αναφέρθηκε σε όλες τις χώρες της ΕΕ / ΕΟΧ.

- Η χρήση μάσκας μπορεί να προσφέρει μια εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας που οδηγεί σε χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης, της διατήρησης της υγιεινής των χεριών. Φορώντας τη μάσκα δε σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να βγαίνει ελεύθερα έξω και ότι είναι ασφαλής.

- Υπάρχει κίνδυνος χρήσης μολυσμένης μάσκας ή αυξανόμενης τάσης στους ανθρώπους να ακουμπούν το πρόσωπό τους, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης και μετάδοσης.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα