Σ. Τσιόδρας: Αισιοδοξία για αποτελέσματα στο εμβόλιο τον Οκτώβριο

Σ. Τσιόδρας: Αισιοδοξία για αποτελέσματα στο εμβόλιο τον Οκτώβριο

Ο Αύγουστος έκλεισε με 5.730 κρούσματα κορονοϊού, τα 4.810 κρούσματα εκ των οποίων ήταν εγχώρια και τα υπόλοιπα εισαγόμενα, ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα. 

Μιλώντας για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, σημείωσε ότι το 27% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τον Αύγουστο ήταν ασυμπτωματικοί και το 27% ανέφεραν πως είχαν έρθει σε στενή επαφή με ασθενή.

Επισήμανε δε ότι απασχολεί τους ειδικούς η επιδημία σε κλειστές δομές, αναφέροντας ότι τον Αύγουστο σημειώθηκαν 137 κρούσματα σε ενοίκους και προσωπικό, ενώ «μόνο σε μια δομή είχαμε 21 θανάτους».

Αισιοδοξία ότι τον Οκτώβριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για το εμβόλιο

Αναφερόμενος στα παγκόσμια δεδομένα, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται πλέον ως θεραπεία, ενώ εξετάζεται και ο ρόλος τους στην παραγωγή εμβολίου.

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο μέσα στον Οκτώβριο, ενώ στάθηκε στην παραπληροφόρηση που κυκλοφορεί και τόνισε ότι «δεν θα ήθελα να δω το εμβόλιο ως αφορμή πολιτικής αντιπαράθεσης».

Ειδικότερα, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι σύμφωνα με την Κομισιόν το 2021 θα γίνει προμήθεια δύο δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου, στην περίπτωση πάντα που το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Πρόκειται για ένα θέμα του πολυδιάστατο, εξήγησε, επισημαίνοντας ότι από τα 177 πειραματικά εμβόλια, τα 9 έχουν προγραμματίσει μελέτες φάσης 3 και το καθένα έχει διαφορετικές τεχνολογίες, εκφράζοντας την αισιοδοξία του πάντως «διότι έχουν δείξει ικανοποιητικά αποτελέσματα μέχρι τώρα». 

Πρόσθεσε πάντως ότι δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκεί η ανοσία που θα παρέχει το εμβόλιο καθώς και ότι ίσως χρειαστεί να γίνεται μία φορά το χρόνο, όπως εκείνο της γρίπης. 

Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το θέμα του εμβολίου έχει αποτελέσει μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κρατών, δίνοντας μάλιστα ευκαιρία και για διασπορά ψευδών ειδήσεων. «Πρέπει να μιλάμε με δεδομένα, με ανησυχεί η απροθυμία των ανθρώπων να τα ακούσουν για ιδεολογικούς και άλλους λόγους, που αφορούν το περιβάλλον τους και όχι τη δημόσια υγεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας πάντως για το θέμα, ανέφερε «μακάρι γρήγορα και ελπίζω με ένα αποτελεσματικό εμβόλιο να τελειώσουν όλοι οι περιορισμοί, να αναπνεύσουμε σε όλα τα επίπεδα, να δούμε ο ένας τον άλλο με καθαρή ματιά».

Την ίδια ώρα, o κ. Τσιόδρας τόνισε τη σημασία της χρήσης μάσκας, καθώς μικροσταγονίδια που φεύγουν από το στόμα μας όταν μιλάμε, μπορεί να φτάσουν σε απόσταση οκτώ μέτρων. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η μάσκα είναι «ένα μαχαίρι με δύο όψεις», ωστόσο υπογράμμισε πως λειτουργεί υποστηρικτικά στα υπόλοιπα μέτρα και τη χαρακτήρισε ως ένα «προσωπικό lockdown».

Μέτρα για τα σχολεία αν μεταβληθούν τα δεδομένα

Μιλώντας για το επίκαιρο θέμα της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, η οποία όπως έγινε γνωστό νωρίτερα σήμερα θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι οι διαθέσιμες έρευνες δείχνουν πως τα μικρά παιδιά δεν μεταδίδουν, ούτε κολλάνε με τον ίδιο ρυθμό τον ιό.

Ο ίδιος τόνισε τη σημασία της λειτουργίας των σχολείων, λέγοντας ότι κρίθηκε σημαντική η επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες, καθώς οι δημιουργικές σχέσεις με τους μαθητές και τους διδάσκοντες έχουν μεγάλη σημασία για την συναισθηματική και την ψυχική ολοκλήρωση των παιδιών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ξεκαθάρισε ότι η επιτροπή είναι έτοιμη να πάρει νέα μέτρα στην περίπτωση που μεταβληθούν τα δεδομένα, είτε στο σύνολο της χώρας, είτε σε επιμέρους περιοχές, ωστόσο τόνισε ότι «η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων όταν δεν συνδυάζεται από άλλα μέτρα δεν φαίνεται να συμβάλει στον περιορισμό του ιού».

Παράλληλα, παραδέχτηκε πως η χρήση μάσκας στα μικρά παιδιά ενέχει προβλήματα, αλλά υπογράμμισε ότι εκείνο που ενδιαφέρει είναι περισσότερο ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της χρήσης αυτής. «Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δίνουν δυνατότητα για ένα διάλειμμα από τη χρήση μάσκας», ανέφερε ενώ στάθηκε στη σημασία που έχει να δώσουν το παράδειγμα οι γονείς. «Αν οι γονείς φορούν τη μάσκα εκεί που απαιτείται, τότε περνούν το μήνυμα ότι είναι απαραίτητη», εξήγησε.

Τέλος, σημείωσε πως η εξοικείωση με τη χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια μιας δημιουργικής απασχόλησης θα πρέπει να προηγείται της σχολικής δραστηριότητας. «Στα μικρά παιδιά θα χρησιμοποιήσουμε το παιχνίδι, στα μεγαλύτερα θα τους οδηγήσουμε στην αναζήτηση περισσότερων πληροφοριών» είπε.