Σωτήρης Τσιόδρας: Αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά αν δεν τηρηθούν τα μέτρα

Σωτήρης Τσιόδρας: Αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά αν δεν τηρηθούν τα μέτρα

«Περιμέναμε να είναι χειρότερα τα πράγματα στο 2ο κύμα της πανδημίας», επισήμανε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις για την πορεία του κορονοϊού, στέλνοντας μήνυμα προς τους πολίτες να κάνουν τις επιλογές που πρέπει, καθώς η στάση τους θα καθορίσει την περαιτέρω εξέλιξη της πανδημίας στους δύσκολους μήνες που έρχονται, όπως τόνισε.

«Βλέπουμε με στενοχώρια να ανεβαίνει η διασπορά και να πιέζεται το σύστημα υγείας , ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας επαναλαμβάνοντας ότι η μοναδική επιλογή για να αποφύγουμε τα οριζόντια μέτρα, είναι η χρήση μάσκας. Όπως σημείωσε «θέλουμε να αποφύγουμε το lockdown με τις συνέπειες που έχει αυτό, δεν μπορούμε όμως να μπούμε στην προσωπική επιλογή του καθενός»

Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε πανευρωπαϊκά σ' αυτή την επιλογή αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα. Η επιτροπή προσπαθεί να αποφύγει το απαγορευτικό στη χώρα, αλλά «καθοριστικό ρόλο θα παίξει η προσωπική επιλογή του καθενός μας, κατά πόσο δηλαδή θα σεβαστεί τον διπλανό του και θα εφαρμόσει τα μέτρα» επισήμανε.

«Δεν μπορούμε όμως να σταθούμε αδιάφοροι στη διασπορά του ιού. Εμείς σαν επιστήμονες είμαστε εδώ, προσπαθούμε με όσο το δυνατόν μικρότερο περιορισμό να προχωρήσουμε σε αυτό. Η μάσκα είναι η μοναδική μας επιλογή σε αυτό. Αν είχα βγει με έναν φίλο δεν θα έβγαζα τη μάσκα για να του μιλήσω. Οι κανόνες δεν είναι για να μας δεσμεύουν είναι για να είμαστε ελεύθεροι», πρόσθεσε με έμφαση.

«Δεν χάνουμε την ελπίδα μας» είπε ο κ. Τσιόδρας, ενώ αναφερόμενος στις απαγορεύσεις σημείωσε ότι δεν του είναι ευχάριστο να φορούν όλοι μάσκα και τα μικρά παιδιά. «Εμείς στην επιτροπή με μια ψυχή και μια φωνή προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ανεκτά μέτρα και να αποφύγουμε το lockdown. Η στάση του καθενός θα κρίνει την πορεία» επισήμανε και συμπλήρωσε ότι είναι «αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά» με μέτρα που δεν εφαρμόζονται.

Ο λοιμοξιωλόγος επισήμανε ακόμα ότι είμαστε σε ένα δύσκολο Οκτώβριο και πως «έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Νοέμβριο και ένα ακόμα πιο δύσκολο Δεκέμβριο και Ιανουάριο, καθώς αρχίζει η κυκλοφορία των άλλων αναπνευστικών ιών, αλλά τον Ιανουάριο υπάρχει η ελπίδα του εμβολίου, το οποίο μπορεί να έρθει νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε».

Προσέθεσε επίσης ότι η σωστή χρήση της μάσκας, ιδίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το πλύσιμο των χεριών, που δεν μεταφέρει τον ιό στα μάτια, και η αποφυγή του συγχρωτισμού θα πρέπει να είναι η καθημερινότητά μας στο εξής. «Ο ιός δεν σέβεται κανέναν, δεν υπάρχουν όρια, θα διασπαρεί- εφόσον τον έχει ένας θα τον διασπείρει. Όταν εμείς επιβάλουμε μία συμπεριφορά στον εαυτό μας την εφαρμόζουμε πιο εύκολα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας, ενώ στηλίτευσε τις εικόνες από κέντρα διασκέδασης τα οποία είναι γεμάτα κόσμο, χωρίς κανένα σεβασμό στους κανόνες ασφαλείας.

Ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα ότι «έφτασε η ώρα της συνείδησης» καθώς όπως είπε «το θέμα της ευθύνης κουράζει. Είναι ώρα να μιλήσουν οι καρδιές. Δεν είναι σκλαβιά αλλά είναι επιλογή ελευθερίας», ενώ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι «έχουμε αισιόδοξα μηνύματα για το εμβόλιο της Οξφόρδης, ότι δουλεύει σε όλες τις ηλικίες. Ελπίδα και από τις ΗΠΑ και από Ρωσία».

Οι νέοι μεταδίδουν τον ιό στις μεγαλύτερες ηλικίες

Ιδιαίτερα κρίσιμες χαρακτήρισε τις επόμενες δύο εβδομάδες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την αποψινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Όπως είπε, έχει παρατηρηθεί ότι σε δύο με τρεις εβδομάδες από όταν αρχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα στους νέους, ο ιός μεταδίδεται και στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Όπως είπε ο κύριος Τσιόδρας, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ελβετίας «η κατάσταση μπορεί να μην ελέγχεται αν η θετικότητα συνεχίσει να είναι πάνω από 4%.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι τώρα η θετικότητα, ο δείκτης δηλαδή θετικών διαγνώσουν τον κορονοϊό στα νοσοκομεία είναι 4,4%, ενώ πριν από δύο εβδομάδες ήταν περίπου στο 3%. Το κέντρο ελέγχου νοσημάτων (CDC) όπως είπε ο κύριος Τσιόδρας «βάζει ως όριο το 4% θετικότητας. «Είμαστε εκεί και στόχος μας είναι εφαρμόζοντας τα μέτρα να το μειώσουμε κάτω από 4%, έχουμε αυτό το περιθώριο» κατέληξε.

Ο κύριος Τσιόδρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιβολή νέων μέτρων, είπε ότι το θέμα αυτό έχει ήδη τεθεί στην επιτροπή, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «σκεφτόμαστε κι άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να δουλέψουν παραπάνω, επιπλέον δηλαδή στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί».

Μάλιστα θέλοντας να φέρει ένα παράδειγμα είπε ότι υπάρχουν περιστάσεις στη ζωή μας που πρέπει να μιλήσουμε φωναχτά, να είμαστε πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην διασκέδαση. Όπως τόνισε «η μουσική καλό είναι να είναι χαμηλά ώστε να ακουγόμαστε και να μην απαιτείται να φωνάζουμε περισσότερο, καθώς όσο περισσότερο φωνάζουμε τόσο περισσότερο αεροσταγονίδια εκπέμπονται από το στόμα μας» .

Ο κύριος Τσιόδρας χωρίς να θέλει να αποκαλύψει ποια μέτρα θα συζητηθούν στην επιτροπή την ερχόμενη Πέμπτη, μίλησε για επανεξέταση των αποστάσεων στην εστίαση και στην άθληση, ιδίως στα σπορ που χρειάζονται σωματική επαφή.

Να σημειωθεί ότι στην αρχική τοποθέτησή του ο κ. Τσιόδρας έκανε αναφορά και στην αυριανή εθνική επέτειο λέγοντας ότι  πρόκειται για «μια ιστορική ημέρα, με ιστορικές μνήμες ανδριοσύνης απέναντι στον φασισμό. Περισσότερο από τη γλώσσα των αριθμών μιλάει η γλώσσα της καρδιάς, η φωνή της συνείδησης».