Σ. Μισέλ: Με την τακτική «καρότο και μαστίγιο» θα αντιμετωπίσει την Τουρκία η ΕΕ

Σ. Μισέλ: Με την τακτική «καρότο και μαστίγιο» θα αντιμετωπίσει την Τουρκία η ΕΕ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υιοθετήσουν μια πολιτική «καρότου και μαστίγιου» απέναντι στην Τουρκία κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο στις 24-25 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σήμερα, ενώ πρότεινε και ένα πολυμερές συνέδριο για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στο Reuters και άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Μισέλ τόνισε ότι η σύνοδος κορυφής θα επαναβεβαιώσει την υποστήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Θα καθορίσουμε τα εργαλεία της εξωτερικής μας πολιτικής, μια προσέγγιση καρότου και μαστίγιου – ποια εργαλεία θα χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τις σχέσεις και με ποια εργαλεία θα αντιδράσουμε αν δεν γίνουμε σεβαστοί», δήλωσε. «Θέλουμε να γίνουμε σεβαστοί».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που αναμένεται να επισκεφτεί την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα πριν από τη σύνοδο κορυφής, πρότεινε επίσης την οργάνωση ενός διεθνούς συνεδρίου για την ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή των βασικών εμπλεκομένων και του ΝΑΤΟ.

«Αυτός θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος τρόπος να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή και να υπάρξει ένας δίαυλος για διάλογο», είπε, προσθέτοντας ότι έχει ήδη αναφέρει την πρόταση στην Αθήνα και την Άγκυρα. «Αυτό που συμβαίνει εδώ και μερικές εβδομάδες δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Ο Μισέλ δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ή τιμωρητικές κυρώσεις που είναι πιθανό  να υιοθετήσει η Ένωση απέναντι στην Τουρκία.