Σ. Λαβρόφ: Τηλεδιάσκεψη κορυφής των «5» του ΣΑ του ΟΗΕ για τον κορονοϊό

Σ. Λαβρόφ: Τηλεδιάσκεψη κορυφής των «5» του ΣΑ του ΟΗΕ για τον κορονοϊό

Οι ηγέτες των πέντε χωρών μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συμφώνησαν στην διεξαγωγή τηλεδιάσκεψης κορυφής, στην οποία θα συζητήσουν την συμβολή τους στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, ενώ αυτή την στιγμή εξετάζεται η ημερομηνία διεξαγωγής της, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO).

«Η ‘πεντάδα’ αυτή τη στιγμή σκέπτεται πώς θα συμβάλει στην διαμόρφωση τρόπων αντιμετώπισης του κορονοϊού. Με τον σκοπό αυτό συμφωνήθηκε κατά αρχάς η διεξαγωγή της τηλεδιάσκεψης. Αυτή τη στιγμή συζητείται, το σε ποια συγκεκριμένη ημερομηνία μπορεί να διεξαχθεί» δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε ότι όλοι οι ηγέτες της ‘πεντάδας’ του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υποστήριξαν την διεξαγωγή της τηλεδιάσκεψης κορυφής. «Αρχικά την υποστήριξή της εξέφρασε η Κίνα, στη συνέχεια η Γαλλία και οι ΗΠΑ και στο τέλος το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας. Αυτή τη στιγμή για λόγους ευνόητους περιμένουμε πότε η κατάσταση θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στα οργανωτικά ζητήματα μιας τέτοιας διάσκεψης, γιατί θα πρέπει να είναι on-line και σ' αυτό όλοι συμφωνούν», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι οι μεγάλες δυνάμεις οι οποίες συνέβαλαν καθοριστικά στην συντριβή του φασισμού και στην δημιουργία του ΟΗΕ, έχουν ιδιαίτερη ευθύνη, όπως αναφέρεται και στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Στις 23 Ιανουαρίου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας στο Διεθνές Φόρουμ στην μνήμη του Ολοκαυτώματος, είχε προτείνει την διεξαγωγή εντός του 2020 μιας συνόδου κορυφής των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ρωσίας στον ΟΗΕ στην παρούσα φάση εργάζεται προς την κατεύθυνση της συγκρότησης μιας ομάδας με όσους έχουν κοινές αντιλήψεις που θα έχει σκοπό την εφαρμογή στην πράξη των προτάσεων του Γενικού Γραμματέα το ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την αναγκαιότητα της χαλάρωσης ή της άρσης των περιορισμών σε διάφορες χώρες κατά την διάρκεια της πανδημίας, δήλωσε ο Λαβρόφ.

Πρωτίστως πρόκειται, είπε ο Λαβρόφ, για τις χώρες στις οποίες έχουν επιβληθεί μονομερώς κυρώσεις, εκτός από τις κυρώσεις του ΟΗΕ, αναφέροντας την Συρία, την Βενεζουέλα, την Βόρειο Κορέα, και προσθέτοντας ότι και σε μια σειρά άλλες χώρες πρέπει να υπάρξουν μέτρα χαλάρωσης.

Λίγη ώρα αργότερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Νμτίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η ημερομηνία της Διάσκεψης των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ