Σ. Κουρτς: Θα γίνουν προσπάθειες να βρεθούν λύσεις για τις ποσοστώσεις ασύλου

Σ. Κουρτς: Θα γίνουν προσπάθειες να βρεθούν λύσεις για τις ποσοστώσεις ασύλου

Η ασφάλεια και το μεταναστευτικό, η τόνωση της ανταγωνιστικότητας μέσω της ψηφιοποίησης και η σταθερότητα στη γειτονία της ΕΕ, είναι οι τρεις βασικές προτεραιότητες της Aυστρίας που αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018. 

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, μαζί με όλους τους υπουργούς της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Αυστρίας, επισκέφθηκαν σήμερα την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για να παρουσιάσουν το πρόγραμμα της αυστριακής προεδρίας που ξεκινάει την 1η Ιουλίου. 

«Η Αυστρία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ σε μια κρίσιμη περίοδο», δήλωσε ο Καγκελάριος Σ. Κουρτς, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ. Όπως εξήγησε ο Αυστριακός καγκελάριος, η ΕΕ καλείται να αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις, τόσο εντός, όσο και εκτός της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των γεωπολιτικών αλλαγών, των εντάσεων με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, του Brexit. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αυστριακή προεδρία θα είναι η τελευταία ολοκληρωμένη προεδρία πριν τις ευρωεκλογές την άνοιξη του 2019 και κατά τη διάρκειά της θα πρέπει να προχωρήσουν και να «κλείσουν», όσο το δυνατόν περισσότερες νομοθετικές προτάσεις. Παράλληλα, η ΕΕ υπό την Αυστριακή προεδρία, καλείται να διευθετήσει δύο σημαντικά ζητήματα: Από τη μία τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit) και από την άλλη τις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027. 

Όπως δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος στη συνέντευξη Τύπου με τον κ. Γιούνκερ, το κεντρικό σύνθημα της Αυστριακής προεδρίας είναι: «Μια Ευρώπη που προστατεύει». Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί προτεραιότητα στον προστατευτικό ρόλο της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τους τρεις τομείς προτεραιότητας: την ασφάλεια και το μεταναστευτικό, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας μέσω της ψηφιοποίησης και τη σταθερότητα στη γειτονία της ΕΕ, που περιλαμβάνει την «προσέγγιση» των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. 

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα στην ευρωπαϊκή γειτονία και την προσέγγιση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η Αυστριακή προεδρία τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και δεσμεύεται να εργαστεί πάνω στα αποτελέσματα της βουλγαρικής προεδρίας και στη Στρατηγική για τη Διεύρυνση που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Φεβρουάριο, προκειμένου να υπάρξουν «μετρήσιμα» αποτελέσματα. Σημειώνει, επίσης, ότι τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων αποδείχθηκαν «αξιόπιστοι εταίροι» κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης. 

Εξάλλου, ο Σ. Κουρτς τόνισε ότι η προσέγγιση της αυστριακής προεδρίας θα βασιστεί στην ενίσχυση της «αρχής της επικουρικότητας», υπό την έννοια ότι η ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί στα μεγάλα ζητήματα όπου χρειάζονται κοινές λύσεις, ενώ τα κράτη μέλη και οι Περιφέρειες θα αποφασίζουν για θέματα που γνωρίζουν καλύτερα. 

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο Σ. Κουρτς είπε ότι θα γίνουν προσπάθειες να βρεθούν λύσεις τόσο όσον αφορά τις ποσοστώσεις στο θέμα του ασύλου, όσο και στη βελτίωση της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων, μέσα από την ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. 

Από την πλευρά του, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η Αυστρία είναι παραδοσιακά και λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μια χώρα «γεφυροποιός», και πρόσθεσε ότι έχει «υψηλές προσδοκίες» από αυτήν την προεδρία. «Συζητήσαμε για όλα τα θέματα, τα Δυτικά Βαλκάνια, τον προϋπολογισμό της ΕΕ, κοινωνικά θέματα κτλ», ανέφερε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ που είχε μια «τετ-α-τετ» συνάντηση με τον Καγκελάριο της Αυστρίας. 

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα, αλλά δεν είναι δεδομένο ότι θα βρεθεί λύση. Όπως εξήγησε, στο Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ υπήρξαν αρκετές διαφωνίες, ενώ επεσήμανε τη σημασία της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων. 

Σχετικά με τον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία πριν τις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι σε περίπτωση καθυστέρησης των αποφάσεων, κινδυνεύουν να χαθούν σημαντικά κονδύλια για την απασχόληση, την έρευνα και τις επενδύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP