Ρυθμιστής του χρηματιστηριακού κλίματος ο τραπεζικός κλάδος

Ρυθμιστής του χρηματιστηριακού κλίματος ο τραπεζικός κλάδος

Είναι σαφές ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού έχοντας προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξυγιαίνοντας τους ισολογισμούς των τραπεζών και παρά το γεγονός ότι έχουν ακόμα δρόμο, ο σκοπός της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας αρχίζει να φαίνεται στον ορίζοντα. 

Η χθεσινή ανοδική συνεδρίαση με υπέρβαση των 896 μονάδων  (+0,86%) επιβεβαίωσε την αίσθηση των αρχών της εβδομάδας  ότι η διαγραμματική εικόνα των δεικτών του Χρηματιστηρίου αρχίζει να διαμορφώνεται κοιτάζοντας «βόρεια». Η συνεδρίαση έκλεισε στο υψηλό ημέρας καταγράφοντας υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Σεπτεμβρίου χωρίς πάντως ο όγκος συναλλαγών να δείξει σημάδια αφύπνισης. Οι εμπλεκόμενοι εξακολουθούν να  διακατέχονται από τις ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις και την αύξηση του ενεργειακού κόστους, καθώς πρόκειται για θέματα που απασχολούν τις παγκόσμιες αγορές, «τρομάζοντας» τα αναπτυξιακά σενάρια.

Μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση δεν είχαν ιδιαίτερα αξιόλογη συμπεριφορά, τηρώντας στάση αναμονής με τη ΔΕΗ να είναι η μετοχή που τράβηξε τα βλέμματα καθώς η προγραμματισμένη ΓΣ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία από τους μετόχους  την ΑΜΚ  της επιχείρησης, την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ και την απόσχιση του κλάδου διανομής. Στην αγορά ομολόγων , η απόδοση του εγχώριου 10 ετούς «άγγιξε» το 1% παρασυρόμενη από τη διεθνή τάση που προεξοφλεί αποφάσεις Κεντρικών Τραπεζών για πιθανολογούμενες αυξήσεις επιτοκίων. 

Είχαμε τονίσει σε προηγούμενο άρθρο μας τη σχετικά θετική αυτονομία που ξεκίνησε  να εμφανίζει ο τραπεζικός κλάδος σε σχέση με τους μεγάλους δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου το τελευταίο διάστημα, κάτι που αποτυπώνεται στο συγκριτικό γράφημα με τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE/ XA Large Cap.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Είναι σαφές ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού έχοντας προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξυγιαίνοντας τους ισολογισμούς τους και παρά το γεγονός ότι έχουν ακόμα δρόμο, ο σκοπός της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας αρχίζει να φαίνεται στον ορίζοντα. Οι αναμενόμενοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, θα δημιουργήσουν ευνοϊκές προοπτικές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αν συνυπολογίσουμε και τις επιτυχημένες προηγηθείσες αυξήσεις κεφαλαίου των Αlpha και Πειραιώς.

Επομένως, η διαγραμματική απεικόνιση της πορείας των τεσσάρων τραπεζικών μετοχών, μετά από αρκετό διάστημα συσσώρευσης, θα μας προϊδεάσει κατά πόσον ο τραπεζικός κλάδος θα καταφέρει να αποτελέσει τον ρυθμιστή του κλίματος για το Ελληνικό Χρηματιστήριο γενικότερα.

ΑLPHA HMEΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Σε οριακό, πολύ σημαντικό σημείο βρίσκεται η μετοχή, έχοντας δυο συνεχόμενα κλεισίματα πάνω από τον εκθετικό μέσο όρο των 50 ημερών και διασπώντας την κατερχόμενη περιοριστική γραμμή F10 από τα υψηλά της 7ης Μαΐου. Επιβεβαιωμένη διαφυγή, θα έχει να αντιμετωπίσει τη ζώνη 1,1740-1,2050, η διάτρηση της οποίας θα δώσει συνέχεια στην ανοδική πορεία της μετοχής με στόχο την επαναφορά στα υψηλά έτους στα 1,3840 ευρώ. Η γραμμή τάσης από τα χαμηλά του Ιουλίου ( 0,9780 ευρώ) αποτελεί στήριξη στο ενδεχόμενο διόρθωσης με ισχυρή επόμενη στα 1,0280, χωρίς να μεταβληθεί η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση του τίτλου.

EUROBANK ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Στο εβδομαδιαίο γράφημα της μετοχής αποτυπώνεται το γεγονός ότι η τράπεζα προηγείται και διαγραμματικά των υπόλοιπων συστημικών τραπεζών. Έχει ήδη καταγράψει υψηλά 22 μηνών, βρίσκεται στα προ της πανδημίας επίπεδα και με την ανοδική διαφυγή από το συμμετρικό τρίγωνο, στοχεύει στα υψηλά του Νοεμβρίου του 2019 στα 0,9550 ευρώ ( υψηλά 0,9925 ευρώ). Τα 0,8674 και τα 0,8410 είναι οι στηρίξεις σε περίπτωση διορθωτικής κίνησης με τα 0,7640 ευρώ να αποτελούν ισχυρό εμπόδιο σε καθοδική κίνηση, μην επιτρέποντας τη μεταβολή της μεσομακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης.

EΘΝΙΚΗ  ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Προ των πυλών της ανοδικής διαφυγής του συμμετρικού τριγώνου Κ10-Κ20 βρίσκεται η μετοχή, που εφόσον κατακτήσει και τα 2,65 ευρώ, θα αναμετρηθεί με την τριπλή κορυφή του τρέχοντος 2021 (με υψηλά τα 2,7680 ευρώ). Ενδεχόμενη ανοδική υπέρβαση αυτού του επιπέδου θα προσδώσει νέα δυναμική στη μετοχή με στόχο τα υψηλά του Νοεμβρίου του 2019 στην περιοχή των 3,10 ευρώ. Η γραμμή τάσης από τα χαμηλά του Ιουλίου Κ20  είναι σημαντική στήριξη για τον τίτλο σε ενδεχόμενο διόρθωσης, με τα 2,36 ευρώ, να αποτελούν ισχυρό ανάχωμα σε τυχόν αρνητικό σενάριο για τη διαγραμματική του εξέλιξη.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ  ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Η διαγραμματική ταλαιπωρία της μετοχής μετά την ΑΜΚ, φαίνεται να ολοκληρώνεται και σημαντικό βήμα θα είναι η ανοδική διαφυγή του μικρού καναλιού Κ1-Κ2, με πρώτο επόμενο στόχο τα 1,5280 ευρώ, καθώς  με την ανοδική διάσπαση της κατερχόμενης D10, έγινε το πρώτο διαγραμματικό βήμα. Με ενδιάμεσο εμπόδιο τα 1,57 ευρώ, ο τίτλος στο θετικό σενάριο μπορεί να κατακτήσει τα υψηλά του περασμένου Ιουνίου στα 1,6280 ευρώ. Τα 1,45 ευρώ θα λειτουργούν ως σημαντική στήριξη σε αυτό το σενάριο, με την Κ2 να είναι η πρώτη στήριξη σε περίπτωση άρνησης της μετοχής να διαφύγει ανοδικά. Πολύ σημαντική η στήριξη της D20 στο σενάριο ενδεχόμενης συνεχιζόμενης ταλαιπωρίας για τον τίτλο.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.