7ος χρόνος, ημέρα 2097η
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Ρουμανία και Βουλγαρία προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα εμβόλια πριν λήξουν

Ρουμανία και Βουλγαρία προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα εμβόλια πριν λήξουν
AP Photo/Andreea Alexandru

Δύο χώρες της ανατολικής Ευρώπης η Βουλγαρία και η Ρουμανία προσπαθούν απεγνωσμένα να αποφύγουν τη σπατάλη ενός πολύτιμου προϊόντος: τα εμβόλια κατά του Covid-19 σύμφωνα με το το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο αναφέρει ότι λόγω της έλλειψης ζήτησης για εμβολιασμούς, οι αξιωματούχοι καλούνται να χορηγήσουν γρήγορα και πριν από τις ημερομηνίες λήξης τους.

Η εναλλακτική λύση θα είναι η καταστροφή τους, εξέλιξη τουλάχιστον στενάχωρη αν αναλογιστεί κανείς τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν άλλες χώρες, όπως τα φτωχότερα αφρικανικά κράτη.

Με το στοκάρισμα των εμβολίων, οι δόσεις πωλούνται ή δωρίζονται σε άλλες χώρες, οι κυβερνήσεις θέλουν να καθυστερήσουν τις  παραδόσεις και η ξενοδοχειακή βιομηχανία της Βουλγαρίας πιέζει για δωρεάν εμβολιασμούς στους ξένους επισκέπτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ζήτηση στη Ρουμανία έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που τα μέλη της εθνικής ομάδας ράγκμπι της Αργεντινής κατάφεραν αυτό το μήνα να εμβολιαστούν στο Βουκουρέστι πριν από έναν αγώνα.

Η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια και στις δύο χώρες οφείλεται στη μακροχρόνια δυσπιστία στις αρχές, καθώς και στον σκεπτικισμό σχετικά με ορισμένα σκευάσματα, ιδίως μετά τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca. Στη Ρουμανία, μόλις το 24% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως. Το αντίστοιχο ποσοστό της Βουλγαρίας είναι το μισό του ποσοστού της Ρουμανίας.

Η κατάσταση στη Ρουμανία είναι δυσκολότερη καθώς  35.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca έληξαν την Τετάρτη. Η Βουλγαρία έχει περίπου 20.000 με ημερομηνία λέξης στα τέλη Ιουλίου, αν και ελπίζει να χρησιμοποιήσει πολλές δόσεις στον εμβολιασμό της δεύτερης δόσης πριν από αυτή την ημερομηνία.

Και οι δύο χώρες, παράλληλα, επιθυμούν να καθυστερήσουν τις επερχόμενες παραδόσεις για να αποφευχθεί η υπερπροσφορά. Στην περίπτωση της Ρουμανίας, έχουν προγραμματιστεί παραδόσεις 4,4 εκατ. μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού αποτελούν κίνδυνο για τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεπεράσει την πανδημία. Το μπλοκ αντιμετωπίζει ήδη την απειλή του στελέχους Δέλτα του ιού, το οποίο εξαπλώνεται από το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς χαλαρώνουν οι περιορισμοί στη δημόσια υγεία και οι άνθρωποι ξεκινούν τις καλοκαιρινές διακοπές.