Ρωσικό ΥΠΕΞ: Θα απαντήσουμε στις απελάσεις της Αθήνας με τον ίδιο τρόπο

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Θα απαντήσουμε στις απελάσεις της Αθήνας με τον ίδιο τρόπο

Ένταση επικρατεί στις ελληνορωσικές σχέσεις, μετά την απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών.

Άμεση ήταν η απάντηση της Ρωσίας, με το ρωσικό ΥΠΕΞ να ανακοινώνει πως θα απαντήσει με το ίδιο νόμισμα στην απέλαση των διπλωματών του. Όπως μεταδίδει το RIA Novosti, το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε επίσης πως πρόκειται για συνήθη πρακτική σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις απελάσεις των διπλωματών.

Ο Αντρέι Κλίμοφ, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ρωσίας, δήλωσε στο RIA Novosti πως η και Ρωσία θα απελάσει δύο Έλληνες ειδάλλως η Μόσχα «δεν θα μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των υπαλλήλων της».

Ακόμη πρόσθεσε πως η Ρωσία ποτέ δεν θεώρησε σύμμαχο και εταίρο την Ελλάδα στην Ευρώπη, καθώς όπως είπε «η Ελλάδα είναι στο ΝΑΤΟ κι αυτό από μόνο του είναι αρκετό».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε πως «η Ελλάδα έχει αποδείξει θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη», ωστόσο «οφείλουν όλοι να σέβονται το διεθνές δίκαιο αλλά και την ελληνική κυβέρνηση».

Σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο θεωρεί η κυβέρνηση ότι παραβιάστηκε το διεθνές δίκαιο από τη ρωσική πλευρά, ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε πως «η εκτίμηση είναι ότι έχουν υπάρξει τέτοιες συμπεριφορές και γι'' αυτό θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα».

Το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει προχωρήσει επισήμως σε κάποιο σχόλιο για την υπόθεση.

Η Ελλάδα, όταν είχε προκύψει η υπόθεση Σκριπάλ, δεν είχε απελάσει Ρώσους διπλωμάτες καθώς δεν υπήρχαν αποδείξεις, ενώ τώρα υπάρχουν στοιχεία που αφορούν την εθνική ασφάλεια και λαμβάνονται μέτρα, δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφορικά με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για την απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα.

Ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα: Κανένα σχόλιο για τις απελάσεις

Αρνήθηκε να σχολιάσει τις απελάσεις των διπλωματών της η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα.

Απάντησε ωστόσο πως εστιάζει στις προετοιμασίες για την επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα και παράλληλα για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια πετυχημένη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία.

Διαψεύδει οποιαδήποτε σχέση η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Eνωση

Όπως μεταδίδει το Interfax, καμία σχέση δεν έχει η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Eνωση με οποιαδήποτε απόπειρα εξαγοράς κρατικών λειτουργών, σύμφωνα με ρώσο αξιωματούχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, οι απελάσεις του ελληνικού ΥΠΕΞ έρχονται ως απάντηση σε μια σειρά από συντονισμένες κινήσεις προσπάθειας επέκτασης της ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα. Διπλωματικές πηγές εντάσσουν σε αυτές τη δραστηριότητα διαφόρων κύκλων ρωσικών συμφερόντων, όπως η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Eνωση. Μάλιστα, οι πηγές κάνουν λόγο για απόπειρα εξαγοράς κρατικών λειτουργών.

«Απόπειρα αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών»

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή από υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, τα μέτρα που λαμβάνονται από την Αθήνα αποτελούν απάντηση σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.

Μεταξύ των κατηγοριών είναι η απόπειρα αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών. 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι ίδιες διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η απόφαση της Αθήνας συνδέεται αποκλειστικά με τη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων ατόμων και όχι με τη γενικότερη καλή διάθεση της Ελλάδας έναντι της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας πως, με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένοι τέσσερις Ρώσοι πολίτες προκάλεσαν πλήγματα στις –γενικά– καλές ελληνορωσικές σχέσεις, οποιεσδήποτε «απαντητικές» αντιδράσεις εκ μέρους της ρωσικής πλευράς θα είναι «στείρες» και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω υποτροπή.

Ειδικότερα, η Αθήνα έχει ήδη αποφασίσει και δώσει εντολή για την άμεση απέλαση δύο ατόμων –ο ένας είναι το στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας Βίκτορ Γιάκοβλεφ– και την απαγόρευση νέας εισόδου στη χώρα για δύο ακόμα, οι οποίοι εμπλέκονται σε σωρεία ενεργειών, μεταξύ των οποίων πληροφοριακής δραστηριότητας (ο διπλωματικός όρος για την αλίευση και διακίνηση πληροφοριών) εις βάρος της Ελλάδας.

Οι συγκεκριμένες ενέργειες υπονομεύουν τη φιλία των δύο λαών και την εικόνα της Ρωσίας στην Ελλάδα, καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας παραβίασης της κυριαρχίας της χώρας και του Διεθνούς Δικαίου, αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές και αναφέρουν ως παράδειγμα την προσπάθεια παρέμβασης σε ιδιαίτερα ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ειδικότερα στο θέμα της ονοματολογικής διαφοράς με την πΓΔΜ.